Chicago
27°
Cloudy
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 19mph S
Humidity: 77%
Pressure: 29.83"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/23°F
28/14°F
18/0°F

Published 18:00

By admin

UŠAO U ISTORIJU: Ultramaratonac iz Srpske oborio svetski rekord!

Ultramaratonac Branislav Pavić, koji je rodom iz Novog Grada, a godinama radi i živi u Švedskoj, proteklog vikenda je na stazi dužoj od 350 kilometara ostvario najbrže pređeno poznato vreme na ovolikoj deonici na svetu.

Pavić, koji je jedan od osnivača Atletskog kluba Sloboda iz Novog Grada, markiranu stazu „Buhusleden“ iz mesta Lindom sa juga Švedske prema severu do mesta Stromstad prešao je za 62 časa, 24 minuta i 39 sekundi i za osam časova nadmašio prethodno najbolje vreme.

„Ni u jednom trenutku odustajanje nije bilo opcija, jedino da sam osetio povredu ili da mi je zdravlje bilo ugroženo nekim slučajem, tada bih odustao bez razmišljanja“, priča ultramaratonac Pavić za „Nezavisne novine“.

Prema njegovim rečima, tokom svih 359 kilometara, koliko je trajala ova deonica, imao je prijatelje trkače uz sebe koji su ga naizmenično pratili, što mu je davalo dodatnu sigurnost ukoliko nešto pođe po zlu.

„U plan trke je bio uključen i automobil podrške sa mojim stvarima i prehranom, tako da sam imao kontrolne stanice na svakih 10 ili 20 kilometara. Fastest Known Time ili najbrže poznato vreme na određenoj distanci je postalo popularno za doba pandemije virusa korona. Prvo u SAD, a posle širom sveta, a čak i u BiH ima nekoliko registrovanih staza“, kazao je Pavić.

Istakao je da je prvi ultramaraton koji je istrčao bila deonica od Zagreba preko Sljemena pod nazivom „Blatersa“ i to 2012. godine.

„Pre ovog rekorda, vremenska dionica koju sam najbrže istrčao jeste 2015. godine, kada sam trčao 41 čas u trci UTMB, odnosno brdskoj trci oko Monblana. Najduža distanca do sada mi je bila 241 kilometar na utrci od 24 časa 2020. godine na švedskom prvenstvu“, naveo je Pavić.

On je od prošle godine i reprezentativac Švedske u ultramaratonu.

Ovo mi je bio prvi put da se oprobam u ovakvom izazovu, tako da sam imao i veliki respekt za ovu dužinu. Unapred sam napravio plan i prognoza je bila da dođem do cilja između 61 i 63 časa, što se na kraju pokazalo tačnim i plan je bio dobar. U cilj sam došao za 62 časa, 24 minuta i 39 sekundi, što bi značilo da sam srušio stari rekord za ukupno osam časova“, naglasio je Pavić.

Dodao je da trenutno čeka potvrdu verifikacije staze i njegovog GPS linka kako bi ovaj rezultat bio i zvanično zabeležen.

„Presrećan sam i prezadovoljan rezultatom, tako da ću sada malo odmoriti prije tempiranja forme za jesenje izazove Jahorina Ultra Trail, Swedeman Extreme Triathlon, TDS, brdsku trku oko Monblana i mnoge druge. Ono što je pozitivno na ultratrkama i trčanjem uopšteno jeste da imaš veliki izbor, i to cestovne, brdske, na atletskoj stazi, off road trke i druge. One mogu biti određene vremenom od tri, šest, 12, 24 i 48 sati ili na dionicama od tačke A do tačke B sa raznim dužinama, samo treba izabrati šta trkač najviše hoće i želi“, zaključio je rekorder iz Novog Grada.

Izvor: Nezavisne Foto: Printscreen / Instagram

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!