Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

URUŠAVAJU SE DELOVI VELIKE SRPSKE SVETINJE: Kreću obimni radovi na sanaciji i rekonstrukciji ovog manastira!

Jednoj od najstarijih i najvećih srpskih svetinja, Manastiru Mileševa predstoji velika sanacija i rekonstrukcija pojedinih delova. S obzirom na trenutno stanje sasvim je izvesno da predstoje obimni radovi kako na sanaciji nastalih oštećenja tako i na doradi i dogradnji delova koji u toku ranijih radova nisu završeni.

Episkop mileševski Atanasije, pred početak sezone radova, obišao je ceo manastirski kompleks manastira Mileševe.

Zbog vidnih oštećenja, usled atmosferskih uticaja, najpre je neophodno sanirati i popraviti krov i oluke na monaškom konaku. U porti neke trotoare je potrebno popraviti a neke i dograditi. Drveni most kod manastirske vodenice je u jako lošem stanju pa je neophodna njegova kompletna rekonstrukcija. Dotrajale trotoare ispred manastira, na parkingu, je takođe neophodno zameniti ali i sanirati oštećenja na trotoarima pored konaka za goste, saopšteno je iz Eparhije mileševske.

PROČITAJTE VIŠE:

Osim ovih krupnijih, u planu je još dosta sitnijih radova koji se moraju što pre završiti kako bi se sprečilo dalje propadanje i urušavanje. Sve te predstojeće planirane radove igumanija Akvilina će u pisanoj formi dostaviti u Eparhiju, Episkopu Atanasiju, kako bi imao uvid u obim planiranih radova.

Zajednička konstatacija je da je što hitnija sanacija ali i dogradnja neophodna kako bi se sprečilo dalje urušavanje i propadanje objekata, što zbog nedovršenih ili nedovoljno urađenih dosadašnjih radova, što zbog oštećenja nastalih atmosferskim prilikama i neprilikama, kažu u Eparhiji.

Nakon obilaska i sagledavanja stanja objekata manastira Mileševe Episkop Atanasije je sa igumanijom Akvilinom obišao i monaške radionice i tu se uverio u posvećenost monahinja ručnom radu, za dobrobit manastira ali i za njihovo duhovno uzrastanje.

ALBANCI POTEGLI NOŽEVE NA SRPSKU DECU: Pretili im i snimali kako ih maltretiraju! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: RINA

YOU MAY LIKE