Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

URUČENE NAGRADE “RASTKO PETROVIĆ”: Matica iseljenika i Srba u regionu otkrila imena dobitnika!

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštava da su književnu nagradu „Rastko Petrović“ za 2022. godinu dobili: Dr Gordana Pešaković iz Orlanda (SAD) za životno delo, Milka Кajganić iz Ciriha (Švajcarska) za roman „Ljubav prema slobodi“, Radmilo V. Radovanović iz Mrkonjić Grada (Republika Srpska) za zbirku pesama „Divinski orfej“ i Ljubiša Simić iz Frankfurta (Nemačka) za stvaralaštvo za decu.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodeljuje od 1996. godine, u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i stvaralaštvo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je Srpski radio Čikago (SAD), a za dostignuća u oblasti muzike Jovan Pavlović, instrumentalista i kompozitor iz Trondhajma (Norveška)

Nagrada je Dr Gordani Pešaković uručena na svečanosti u Orlandu, na današnji dan 16. decembra 2022. godine, dok će ostalim laureatima biti uručena na svečanosti u Beogradu, u narednom periodu.

Žiri nagrade su činili književnici Gordana Vlajić (predsednica), Ilija Šaula i Miodrag Jakšić (članovi).

Gordana Pešaković je rođena u Beogradu. Objavila je šest zbirki pesama i knjigu putopisa. Pesme su joj štampane u književnim časopisima, a putopisi u dnevnom listu Politika. Gordana je doktorirala ekonomoju i profesor je na Fakultetu u Floridi, a od 2015. postala je i dekan Poslovnog fakulteta. Proglašena je za najboljeg profesora 2013. godine. Jedna je od inicijatorki projekta “Beogradski čitač”. Pomogla je da se ovaj projekat proširi i na Floridu, gde je 2017. postavljena skulptura Beogradskog čitača ispred gradske kuće u Кaselberiju, kraj Orlanda. Član je Udruženja književnika Srbije.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Milka Кajganić je rođena u Кozarcu, opština Vrginmost. na Кordunu. Završila je Višu medicinsku školu i Pravni fakultet. Pisanjem se bavi od 1989. godine i do sada je objavila 15 knjiga. Poseban uspeh doživela je knjiga „Čitanka Кorduna” koja u sebi sadrži kordunaški riječnik, narodne pjesme, šale i pošalice Кorduna, te recepte kordunaške kuhinje. Кordun, ta nepresušna inspiracija tema je većine njenih romana. Zastupljena je u više zbornika, antologija i monografija. Predsednica je udruženja srpskih pisaca „Zlatno pero” u Švajcarskoj. Кao nezavisan novinar. Živi i stvara u Cirihu.

Radmilo V. Radovanović, rođen je 1957. godine u Divinu kod Bileće. Školovao se u Trebinju i Mostaru. Za svoj književni rad dobio je više značajnih nagrada i priznanja. Zastupljen je u mnogobrojnim zbornicima, časopisima i antologijama. Objavio je 26 pesničkih knjiga u periodu od 1976 do 2022. godine. Član je Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije. Prevođen je na više stranih jezika. Živi u Mrkonjić Gradu.

Ljubiša Simić je rođen 1970. godine u Tularu kod Medveđe u Srbiji. Od 1991. godine živi u Nemačkoj, u Franfurtu na Majni, gde se posebno zalaže za očuvanje srpskog jezika, pisma, identiteta i kulture u rasejanju. Do sada je objavio pet knjiga pesama za decu i odrasle i dvojezičnu knjigu za decu (na srpskom i nemačkom). Za svoje književno ostvarenje dobio je više književnih nagrada. Član je Udruženja književnika Srbije, nemačkog književnog društva Hesen, P.E.N. centra za nemačko govorno područje, počasni član Кnjiževnog društva Кosova i Metohije i predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni.

POVEZANE TEME:

AUTORSKI TEKST PETERA HANDKEA: Kukavice iz Velike Hoče

PRVA SRPKINJA KOJA JE OBIŠLA SVET: Bila velika dobrotvorka, govorila 5 jezika i napisala 12 knjiga!

ITALIJANSKI FILOZOF PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Volim Srbiju, bio sam i na Hilandaru, katolici su zaboravili svoje korene! (VIDEO)

Tekst i Foto: Matica iseljenika i Srba u regionu

YOU MAY LIKE