Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

UBIJEN BIVŠI PREMIJER JAPANA: Napadač iz improvizovanog oružja uputio smrtonosni hitac u leđa! (FOTO, VIDEO)

Bivši japanski premijer Šinzo Abe je ubijen u gradu Nara. Abe je dvaput pogođen, a prema izveštajima, napadač je uhapšen, javlja BBC. Iako je brzo prebačen u bolnicu, Abe je podlegao povredama.

Bivši guverner Tokija Ioči Masuze napisao je u tvitu da je 67-godišnji Abe u teškom stanju, upotrebivši termin koji se u Japanu često koristi pre nego što se smrt zvanično potvrdi.

„Abe je upucan oko 11.30 po lokalnom vremenu u Nari. Muškarac, za koga se veruje da je pucao, je priveden. Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato“, rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

Napad se dogodio dok je Abe držao predizborni govor u Nari, a očevici kažu da su videli čoveka sa, kako su opisali, velikim pištoljem kako puca s leđa.

Kako prenosi BBC, čini se da je prvi hitac promašio, ali drugi je pogodio Abea u leđa, koji je odmah pao na zemlju. Obezbeđenje je potom zadržalo napadača koji nije pokušao da pobegne.

Lokalni mediji su javili da je Abe bio svestan dok je bio transportovan u bolnicu, pozivajući se na policijske izvore. Takođe navode da je policija zaplenila pištolj i identifikovala napadača.

Abe je bio japanski premijer sa najdužim stažom – bio je na funkciji 2006. godine, a zatim ponovo od 2012. do 2020. godine, pre nego što je podneo ostavku navodeći zdravstvene razloge.

Slučajevi upotrebe vatrenog oružja su retki u Japanu, gde su pištolji zabranjeni, a incidenata u vezi sa političkim nasiljem gotovo da nema, prenosi BBC.

Airo Hino, profesor političkih nauka na Univerzitetu Vaseda, rekao je za Rojters da je ovakva pucnjava bez presedana u Japanu. Ova zemlja ima veoma niske stope kriminala, a i političko nasilje je veoma retko.

“Godine 2007. gradonačelnika Nagasakija je upucao i ubio gangster jakuze. Šef Japanske socijalističke partije ubijen je tokom govora 1960. godine od strane desničarske omladine samurajskim kratkim mačem. Visoki japanski političari su u pratnji naoružanih bezbednosnih agenata, ali se često približavaju javnosti, posebno tokom političkih kampanja kada drže govore pored puta i rukuju se sa prolaznicima”, kaže Hino.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News

YOU MAY LIKE