Connect with us

aktuelno

UPRKOS SANKCIJAMA: Rusija zarađuje više od 100 miliona dolara dnevno od prodaje nafte!

Published

on

Rusija zarađuje više od 100 miliona dolara svakog dana od gasa koji prodaje Evropi uprkos smanjenim isporukama glavnim potrošačima u EU u protekloj sedmici, prema podacima Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) koje citira Bloomberg.

Zbog rasta cena prirodnog gasa, veruje se da su ruski prihodi od izvoza jednaki prihodima od prošle godine, kada Moskva nije ograničavala protok gasa u Evropu i kada (još) nije bila na putu sukoba sa EU.

“Šokantno je videti da, uprkos smanjenju dnevne isporuke od strane Gazproma u Evropu od 75%, dnevni prihodi su i dalje u skladu sa onim što su bili pre godinu dana, i svakako veći od vremena pre Covida”, rekao je za Bloomberg šef analitike gasa u ICIS-u.

Rusija je tokom protekle nedelje značajno smanjila snabdevanje velikim evropskim potrošačima, uključujući najveće kupce, Nemačku i Italiju, uprkos činjenici da su se njihovi kupci povinovali Putinovom zahtevu da otvore račune u rubljama u Gazprombanci za obradu plaćanja na način na koji je Rusija želela.

Uprkos embargu EU na rusku pomorsku naftu, koji treba da stupi na snagu do kraja godine, i drastično smanjenom snabdevanju gasom iz gasovoda, Rusija nastavlja da ima koristi od visokih cena nafte i gasa. Uprkos zapadnim sankcijama koje su osmišljene da naškode ruskim prihodima od nafte i ratnim grudima, Moskva i dalje dobija mnogo dodatnih milijardi američkih dolara prihoda od nafte i gasa.

Samo u junu Rusija očekuje da će u zaraditi čak 6,37 milijardi dolara dodatnih prihoda od nafte i gasa, saopštilo je njeno ministarstvo finansija ranije ovog meseca, pošto su cene energenata porasle od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Izvor: Nulta tačka Foto: Printscreen YouTube / NIS Srbija

Advertisement