Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 2 years ago

By admin

UPRKOS OPASNOSTI OD UGRUŠAKA: SAD nastavljaju imunizaciju vakcinom Džonson i Džonson!

Američki zdravstveni zvaničnici su u petak odobrili nastavak upotrebe vakcine protiv Kovida 19 kompanije Džonson i Džonson, posle pauze od 10 dana tokom koje je razmatrana njena povezanost sa pojavom izuzetno retkih, ali potencijalno opasnih krvnih ugrušaka.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lekove (FDA) naveli su u zajedničkom saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrednost trombocita.

“Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine”, rekla je na konferenciji za novinare direktorka CDC-a Rošel Valenski i dodala da vakcina Džonson i Džonson može odmah da nastavi da se koristi.

Savetnici centara prethodno su preporučili da se nastavi imunizacija tom vakcinom.

“Korist od upotrebe vakcine jasno prevazilazi rizike, iz perspektive stanovnišva i pojedinaca”, saopštila je doktorka Bet Bel, članica odbora i profesorka u odseku za globalno zdravlje na Univerzitetu države Vašington.

“Reč je o novom riziku. Ekstremno malom riziku, manjem od mnogih drugih koje preuzimamo svakog dana”, dodala je Bel.

Odbor je sa 10 glasova ZA i 4 PROTIV potvrdio da se vakcina Džonson i Džonson preporučuje za upotrebu kod starijih od 18 godina. Jedan član je bio uzdržan.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/773861273268886

Članovi odbora koji su glasali protiv naveli su da su zabrinuti da žene možda nisu u potpunosti informisane o rizicima ili da mogu da izaberu drugu vakcinu.

Jedan od direktora kompanije Džonson i Džonson Pol Stofels saopštio je da je preporuka odbora “jedan od ključnih koraka ka nastavku hitno potrebne, bezbedne, vakcinacije miliona ljudi u SAD” i da će njegova kampanja nastaviti da radi sa CDC, FDA i evropskim zdravstvenim vlastima da se “osigura otkrivanje i efikasno lečenje svakog retkog slučaja”.

Najviši američki zdravstveni zvaničnici nadali su se da će biti nastavljena upotreba te vakcine posle sastanka savetodavnog odbora CDC-a.

Direktorka CDC-a rekla je na konferenciji za novinare uoči sastanka odbora da je ta agencija pripremila analizu o rizicima i koristima koja obuhvata i mišljenje da se neki pojedinci ne bi vakcinisali ako ne mogu da prime vakcinu Džonson i Džonson, koja se daje u jednoj dozi.

Uprava za hranu i lekove (FDA) i CDC “smatraju da je potrebno da se brzo deluje”, poručila je Volenski.

S obzirom na to da je potrebna samo jedna doza, vakcina kompanije Džonson i Džonson omogućava pojedincima da budu u potpunosti vakcinisani posle dve nedelje, zbog čega je popularna među mladima i građanima do kojih je teško doći ili koji često menjaju adresu.

Takođe se skladišti u standardnim frižiderima, zbog čega se smatra veoma pogodnom za siromašne zemlje i ruralna područja koja nisu u mogućnosti da drže vakcine na izuzetno niskim temperaturama.

CDC i FDA su prošle nedelje zatražili da se upotreba vakcine Džonson i Džonson privremeno obustavi posle izveštaja o šest slučajeva pojave krvnih ugrušaka u mozgu sa niskim vrednostima trombocita, od 8 miliona primljenih doza u SAD.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/774354529886227

Eksperti i zaposleni u CDC-u su u petak predstavili podatke o tim slučajevima i proširili analizu na izveštaje o nastanku krvnih ugrušaka u drugim delovima tela osim mozga, ali takođe za niskim vrednostima trombocita.

Saopšteno je da postoji 13 takvih slučajeva među ženama mlađim od 50 godina – na 7 miliona primljenih doza – i dva slučaja kod žena starijih od 50 godina – na manje od milion doza. Prema analizi, takvih slučajeva nije bilo među muškarcima.

Državni zdravstveni zvaničnici saopštili su u sredu da CDC istražuje smrt žene iz Oregona, koja je bila 50-tih godina, i hospitalizaciju žene u Teksasu sa simptomima sličnim onima kod slučajeva zgrušavanja krvi. Obe žene su primile vakcinu Džonson i Džonson.

Sjedinjene Države su naručile dovoljno doza vakcine kompanija Fajzer/Bajontek i Moderne da vakcinišu sve odrasle. Međutim, mnogi zdravstveni zvaničnici, među kojima i vodeći epidemiolog doktor Entoni Fauči, nadali su se da će biti nastavljena upotreba vakcine Džonson i Džonson.

Evropska agencija za lekove (EMA) u utorak je preporučila da se uz vakcinu doda upozorenje o retkim krvnim ugrušcima sa niskim vrednostima trombocita, i naglasila da koristi od njene upotrebe prevazilaze rizike.

Džonson i Džonson je najavio da će nastaviti isporuku vakcine evropskim zemljama koje će odlučiti da li i kako da je koriste. Nemačka će na primer dozvoliti upotrebu vakcine te kompanije bez ograničenja.

Direktor američkih Nacionalnih instituta zdravlja doktor Frensis Kolins rekao je za televiziju ABC da je evropska odluka “ohabrujuća”.

“To stanje može da se leči, ako se odmah uspostavi dijagnoza”, istakao je Kolins.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/COC3h2CKsmJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)