Chicago, IL
54°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 10mph E
Humidity: 55%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
54°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
57°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

UPREGLI NAJBOJE ZA SVETINJU: Konji porodice Milosavljević na leđima nose građevinski materijal za izgradnju crkve!

Na strmoj kablarskoj steni u toku je izgradnja konaka pored crkve koja je posvećena Svetom Savi. I to ne bi bilo ništa čudno da put do ove bogomoje nije toliko nepristupačan da nijedna mašina ne može da prođe do samog vrha. Sav materijal potreban za izgradnju verujući narod donosi peške ili uz pomoć konja. Milosvaljevići iz sela Dljin, nadaleko poznati kao dobri domaćini i uzgjaivači konja, nisu se libili da zavrnu rukave i upregnu svoje miljenike i tako učestvuju u ovoj jedinstvenoj misiji.

“Nama je puno srce kada na ovakav način možemo pomoći u izgradnji konaka kod ove velike svetinje. Naši konji obučeni su za izvlačenje drva u nepristupačnim terenima i stigli smo sa šest konja koji tokom dana mogu da iznesu oko 600 kilograma peska i drugog građevinskog materijala. Teren je zasta težak i odlučili smo da damo svoj doprinos, jer jaki konji u ovakvim situacijama jedino mogu da pomognu”, rekao je za RINU Veljko Milosavljević.

Sa Veljkom su bili otac Slobodan i brat Vladimir i svi oni su zajedno sa svojim životinjama peli se do Savinih isposnica i siilazili nazad ponovo po materijal.

“Nije lako, dšava se i da se džakovi ponekad otkače jer je jako strmo. Ali, znamo da je u pitanju viši cilj i svakako će nam biti drago što učestvujemo u ovoj akciji zajedno sa mnogim dobrovoljcima koji su građevisnki materijal nosili na svojim leđima kroz ovaj nepristupačan predeo”, dodaje mladi Dragačevac.

Crkva na planini Кablar posvećena Svetom Savi izgrađena je 1939. godine zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću, a i tada su radnici na leđima preneli sav materijal za izgradnju. Tako je bilo tad, a tako i sad dok je ljudi kao Milosvaljevića i mnogih dobrovoljaca koji su već dali svoj veliki dopronos u izgranđi konaka.

Ovčarsko – kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta Gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji obilaze ove pravoslavne svetinja i uživaju u svim priordnim lepotama ovog kraja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE