Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

UPOZNAJMO SRBIJU: Kanjon Vratne i njegove impozantne kapije ostavljaju turiste bez daha! (FOTO)

Ukoliko na turističkoj mapi istočne Srbije niste uočili Kanjon reke Vratne, ne sme niko da vas krivi za to. Ionako, u neposrednom komšiluku su Nacionalni park Đerdap, Resavska pećina i Krupajsko vrelo. Sve to su zaista poznate i posećene prirodne atrakcije. Uprkos tome, ovaj skriveni kanjon i njegovi svodovi, kakve sigurno nećete videti bilo gde u Evropi, je avanturistička destinacija koju ne smete propustiti. A sa druge strane, ovo je destinacija koju biste trebali da stavite na listu za jednodnevni izlet.

Kanjon reke Vratne se nalazi 35km severo-zapadno od najbližeg grada Negotina, poznatog po svojim mnogobrojnim vinskim podrumima. Putujući u istom smeru nekih 20 km, nailazite na Nacionalni park Đerdap. Ukoliko se ipak uputite južno, nakon sat i po vožnje naići ćete na planine Borski Stol i Veliki Krš. Kao što vidite, ovaj kanjon ima zavidnu centralnu lokaciju odakle jednostavno možete da započnete istraživanje ovog rejona na nekoliko dana.

Vrhunac kanjona Vratne su tri impozantna prirodna svoda koja su u narodu dobila naziv Vratnjanske kapije. Prve dve kapije su lako dostupne. Stići ćete do njih nakon desetak minuta pešačenja od manastira Vratna. Treća kapija je avantura za sebe jer podrazumeva hodanje 3km dugom obeleženom stazom kroz bujnu vegetaciju uz samu reku. Samo avanturistima sa oštrim vidom neće promaći pećina spremna da je posetite i istražite. A na putu nazad možete da se popnete na vrh druge kapije i da uživate u pogledu koji vam se odatle pruža.

Putujući nizvodno stižete do prvog svoda koji se zove Mala prerast i nalazi se samo 200 m od manastira Vratna. Ova prerast je sve samo ne mala. Visoka je 34 m, dugačka 30 m i široka 15 m. Potom sledi Velika prerast visine 45 m, dužine 23 m i širine 30 m. Poslednja i najlepša je Suva prerast koja je visoka 34 m, dugačka 15m i visoka 10 m. Način na koji su Vratnjanske prerasti formirane nije precizno utvrdjen. Čuveni srpski geograf Jovan Cvijić je proučavao ovaj fenomen i došao do zaključka da su prerasti nekada bile deo ogromne pećine koju je oblikovala podzemna reka. Delovi tavanice su se vremenom urušili, a njeni ostaci su formirali tri prekrasna kamena svoda.

Blizu poslednje kapije pronaći ćete tri pećine. Iako ih speleolozi nisu detaljno proučili, kažu da je ona najbliža Suvoj prerasti čak 400 m dugačka; sledeća krije u svojoj unutrašnjosti jedno malo jezero; a najudaljenija predstavlja dom za složeni sistem tunela i prolaza.

Saveti za putovanje do kanjona reke Vratne:

  • Najbolje je da posetite kanjon reke Vratne u toku toplijih meseci u godini
  • Ponesite rezervnu odeću, kao i cipele, pošto ćete morati da šetate kroz reku ako se odlučite da idete do Suve prerasti
  • Ponesite hranu i vodu

Kako stići do kanjona reke Vratne:

Autobus iz Beograda za Negotin saobraća svakodnevno. Međutim odatle do Vratne biste morali u sopstvenoj režiji. Na otprilike pola puta od Negotina do Kladova skrenite ka selu Slatina. Kada prođete Slatinu stižete do sela Urovica. U njemu se nalazi putokaz ka selu Vratna i potom dolazite do manastira i vaša avantura ka ovom jedinstvenom fenomenu u Evropi a i šire može da počne.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Printscreen Instagram

YOU MAY LIKE