Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

UMRO POSLE OPERACIJE HEMOROIDA: Pacijent preminuo zbog greške lekara, hirurg ide u zatvor!

Županijski sud u Osijeku usvojio je žalbu Općinskog državnog tužilaštva u Varaždinu i preinačio odluku o kazni iz prvostepene presude Opšinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski hirurg (52) proglašen krivim zbog počinjenog teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi.

Optuženi je proglašen krivim da je u oktobru 2009. godine u Varaždinu, kao hirurg skrivio smrt pacijenta. Naime, on je pogrešno lečio 27-godišnjeg pacijenta i prilikom i posle operacije hemoroidalnih čvorova propustio da primeni mere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, zbog čega je pacijent preminuo. Opštinski sud u Varaždinu osudio je lekara na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana od čega šest meseci bezuslovno, a šest meseci uslovno s rokom od dve godine.

Županijski sud u Osijeku je prihvatanjem argumenata državnog tužilaštva preinačio odluku o kazni i osudio optuženika na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca, od čega šest mjseci bezuslovno, a osam meseci uslovno s rokom od dve godine. Ovo je pravosnažna presuda.

Da podsetimo Krešimir Grujić je u Opštu bolnicu Varaždin primljen 11. oktobra 2009. godine, a dan kasnije oko 13 sati počela je rutinska operacija kojom mu je hirurg Zdravko Dolovski uklonio hemoroide. Iako je operacija trajala mnogo duže od predviđenih dvadesetak minuta, dan kasnije Krešimir se osećao dobro i planirali su da ga otpuste iz bolnice. Ali, tada su počeli problemi.

Naglo je počeo da mu pada pritisak i nekoliko puta se onesvestio. Međutim lekari nisu reagovali. Roditeljima su rekli da se to najvjerovatnije dogodilo zato što ne podnosi lekove protiv bolova. Međutim, isti problemi su se nastavili i dan kasnije pa su ga poslali na CT i na mestu gde je operisan pronašli su ogroman hematom. Hirurg Dolovski je roditeljima rekao da preporučuje još jednu operaciju kojom bi uklonili hematom, ali je posle nekoliko sati čekanja odlučeno da uradi samo drenažu.

To, međutim, nije pomoglo pa je 17. oktobra hitno operisan, a dan kasnije je umro u varaždinskoj bolnici od posledica teške sepse.

Izvor: Vecernji.hr Foto: Ilustracija

YOU MAY LIKE