Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

UMRO NAJSTARIJI SRBIN U ČIKAGU: Nikola, sin Dimitrija Ljotića, izdahnuo u 101. godini (FOTO)

U nedelju se u Čikagu upokojio najstariji Srbin u ovom delu sveta, Nikola Ljotić (101). Pomen preminulom će se obaviti u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Čikagu, sutra, u petak, 7. jula, sa početkom u 7.30 posle podne.

Opelo je zakazano na istom mestu u subotu, 8. jula sa početkom u 11 pre podne, a zatim će biti obavljen pogreb na groblju Manastira Sv. Save u Libertivilu.

Nikola Ljotić će ostati upamćen kao jedan od najaktivnijih članove naše emigracije u Americi, kao i dugogodišnji član hora “Branko Radičević”.

Ljotić je u Ameriku došao sa majkom i porodicom nakon pogibije njegovog oca Dimitrija Ljotića, desničarskog političara iz prve polovine 20.veka i lidera pokreta ZBOR (Združena borbena organizacija rada), koji se za vreme rata borio protiv komunista, ali i protiv četničkih jedinica đenerala Draže Mihailovića.

Nikola Ljotić je još 1935.godine, sa 13 godina, postao član podmlatka “Zbora” koji se zvao “Beli orlovi”, pomagao je njegovom stricu Jakovu o bratu Vladi oko uređivanja lista “Iskra” a bio je i poslednji živi oficir Srpskog dobrovoljačkog korpusa. Otišao je na onaj svet kao omiljeni pripadnik srpske zajednice u Čikagu.

Evo kako su prošle godine članovi hora “Branko Radičević“, zajedno sa porodicom, prijateljima i sveštenicima, proslavili Ljotićev 100. rođendan…

Nikola Ljotić se poslednji put u javnosti pojavio za Božić ove godine, kada su ga posetili upravo članovi hora “Branko Radičević” i tom prilikom uručili mu priznanje za više od 50 godina angažmana u Srpskom pevačkom društvu, o čemu je Serbian Times pisao OVDE!

Piše: Antonije Kovačević Foto: Crkva Hristovog vaskrsenja

YOU MAY LIKE