Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

UKRALI BISTU NARODNOG HEROJA I PRODALI JE KAO STARO GVOŽĐE: Dvojica Pljevljaka osuđena na 4 i 6 meseci zatvora!

Dvojica Pljevljaka osuđena na četiri, odnosno šest meseci zatvora zbog krađe i prodaje biste narodnog heroja Rafaela Batinija .Vrhovni sud kao neosnovane odbacio žalbe na pravosnažnu presudu. Nakon što su ukrali bronzanu spomen-bistu narodnog heroja Rafael Batini – Mišo Cvetković, dvojica Pljevljaka prodala su je za 52 eura kao staro gvožđe.

To se navodi u presudi Osnovnog suda u Pljevljima, protiv okrivljenih D. P. i I. J. koji su oglašeni krivim zbog krivičnog dela – povreda i nedozvoljeno podizanje spomen-obeležja i osuđeni na šest, odnosno četiri meseca zatvora.

Rafael Batini bio je partizanski borac kojeg su italijanski fašisti streljali u uvali između dva brda u mestu Senjak u Pljevljima. Pljevljaci su mu podigli bistu, na kojoj su ispisana dva imena Rafael Batini i Mišo Cvetković. Koristio je oba, da bi zavarao Nemce, jer je bio jevrejskog porekla.

Bista se nalazila u krugu vojne fabrike “1. decembar”, pljevaljskom u mestu Senjak, pre nego što je ukradena.

Vrhovni sud nedavno je doneo rešenje kojim se kao nedozvoljena odbacuje žalba okrivljenog I. J. na pravosnažnu presudu. Tako je potvrđena prvostepena presuda Osnovnog suda u Pljevljima.

Vrhovni sud u rešenju obrazlaže da žalba nije dozvoljena u trećem stepenu, osim u slučaju kada je optuženi osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu.

Neprihvatljivi su žalbeni navodi okrivljenog I. J. da mu navodno nije bilo poznato da se u konkretnom slučaju radilo o bisti, odnosno da je mislio da je to staro gvožđe – navodi se u obrazloženju presude Višeg suda u Bijelom Polju.

U presudi Osnovnog suda u Pljevljima, navodi se I. J. i D. P. krivi što su 16. marta 2021. godine iz kruga fabrike u mstu Senjak u Pljevljima, svesni svog dela, oštetili i uklonili spomen-obeležje: “Na način što su sa betonskog postolja odlomili bronzanu spomen-bistu Rafael Batini – Mišo Cvetković, koju su potom prodali otkupnoj stanici sekundarnih sirovina za novčani iznos od 50 evra”.

Optuženi P. D. u odbrani datoj pred tužiocem je istakao da se ne seća tačnog datuma kada je šetao Sjenjakom, kroz šumu iznad vojne fabrike, i skupljao staro gvožđe. Tada je primetio više Vojne fabrike, između dva bora jednu bistu koja je bila prekrivena sa dva džaka. Bista se nalazila na zemlji, a kako se tu našla i ko je ostavio nije mu poznato. Potom je I. J. rekao gde je pronašao bistu i pitao ga da li može pitati K. D. koji otkupljuje takav materijal, da li bi kupio tu bistu. Ovaj je potvrdio da će kupiti tu bistu – navodi se u dokumentima.

Dalje piše da su on i I. J. potom zajedno otišli do Sjenjaka, uzeli bistu i stavili je u džak od kafe.

Epilog je takav da je I. J., bistu prodao za 52 evra i dao mu polovinu odnosno 26 evra. Na suđenju je rekao da je mislio da je u pitanju staro gvožđe. Optuženi J. I. u odbrani pred tužiocem je naveo da on nije odvalio bistu, koja se nalazila u krugu vojne fabrike na Sjenjaku u Pljevljima. Naveo je da ga je njegov komšija P. D. pitao: “Hoćemo li da zaradimo pare”. On je mislio… da unose ugalj i drva, jer u tom trenutku nije znao o čemu se radi. Nakon što mu je P. D. rekao da je skinuo bistu koja se nalazi u krugu Vojne fabrike i da je sakrio u obližnjoj šumi, te da ne može sam da je odnese i proda, jer je teška, već da to učine zajedno i pare podele. Pristao je, iako ga je supruga ubeđivala i savetovala da to ne radi, jer može završiti u zatvoru – dodaje se u tekstu.

Kada su bistu odneli u stanicu za otkup sekundarnih sirovina, piše da je tamo izmerena težina ikoja je iznosila 26 kilograma.

Potom su, dodaje se, saopštili da mogu donesu još tri biste za prodaju i to – jednu u liku partizana sa puškom, drugu u obliku orla i treću “koja je bila obični kip”, navodi se, između ostalog, u presudi Osnovnog suda u Pljevljima.

Rafael Batini, jedan je od više stotina partizanskih boraca, simpatizera i saradnika koje su italijanski fašisti streljali od jula 1941. do 20. novembra 1944. godine u uvali između dva brda u mestu Senjak u Pljevljima.

U znak sećanja i poštovanja prema mladiću, Pljevljaci su mu podigli bistu nekoliko metara dalje od spomenika podignutom svim streljanim na tom mestu.

Sud je i iz iskaza svedoka, predsednika Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevalja Č. G. saznao određene činjenice.

To nevladino udruženje između ostalog bavi se i očuvanjem spomeničkog nasleđa iz Drugog svetskog rata.

Naveo je da je došao je do saznanja da je iz kruga Vojne fabrike u Pljevljima, ukradena i bista Miša Cvetkovića. Čim je to saznao, uputio se u krug vojne fabrike kako bi se uverio o čemu se radi. Fotografisao je postolje biste dok same biste nije bilo. Sledećeg jutra napisao je dopis Upravi policije i Predsedniku opštine. Bio je uveren da bi bista mogla biti ponuđena nekom od otkupljivača sekundarnih sirovina, pošto se radilo o bronzi. Dodao je da poznaje dvojicu od njih, a jedan je D. K. Pozvao ih je telefonom i rekao im da, ukoliko im neko ponudi bistu da je svakako otkupe, jer mu je interes da se bista pronađe. Nakon dan ili dva D. K. ga je obavestio da je otkupio bistu. Dana 19. 03. 2021. godine pozvat je od policijskih službenika CB Pljevlja da bistu preuzme što je i učinio uz izdatu potvrdu o vraćanju privremeno oduzetih predmeta – navodi se u sudskim spisima.

PROČITAJTE VIŠE:

DANAS BI NAPUNIO 99 GODINA: Čuveni Čkalja rođen je na dan šale! (FOTO)

PONOVO NAJBOLJI NA SVETU: Ništa ne može da ga zaustavi, Đoković se vratio na 1. mesto ATP liste!

OPTUŽNICA O KOJOJ BRUJI SVET: Evo da li Tramp može da se kandiduje za predsednika ako bude osuđen!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Twitter@PolicijaCG

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)