Connect with us

aktuelno

UKRAJINA IZVELA NAPAD NA RUSIJU: Helikopteri pogodili skladište goriva u Belgorodu! (VIDEO)

Published

on

Regionalni guverner ruskog grada Belgoroda Vjačeslav Gladkov optužio je Ukrajinu za napad na skladište nafte u tom gradu.

Gladkov je na svom Telegram nalogu rekao da je požar, koji je izbio u petak ujutro, prouzrokovan vazdušnim udarima dva ukrajinskih helikoptera.

Ranije je rekao da su dve osobe povređene, ali da nisu životno ugrožene. Stanovnici obližnjih ulica su evakuisani dok vatrogasci gase buktinju, rekao je.

Napad su izvela dva borbena helikoptera MiL-Mi -24 za koje ruska strana tvrdi da pripadaju ukrajinskoj vojsci. Prema prvim informacijama helikopteri su se u niskom letu iznenada pojavili u dubini ruske teritorije.

Najverovatnije se radi o ukrajinskim helikopterima Mi-24P koji su na rezervovar goriva ispalili salvu raketnih zrna, a onda se neopaženo u niskom letu vratili nazad na ukrajinsku stranu.

Ruska PVO, koja bi inače morala da bude raspoređena zbog blizine borbenih dejstava i ako je uopšte postojala na ovom pravcu nije reagovala.

Napad je snimio veliki broj građana, kao i sigurnosne kamere. Na snimcima se vide jasno dva helikoptera kako se iznenada pojavljuju u predgrađu Belogoroda nadleću kuće, a onda kreću prema skladištu goriva na koje ispaljuju nevođena raketna zrna “S-8” kalibra 80 mm

Odakle je i kako je izveden napad

Glavna predpostavka je da su dva ukrajinska borbena helikoptera došla iz pravca Harkova odnosno njegove okoline prema granici sa Rusijom gde još uvek ima raspoređenih letelica koje su preživele ruski napad.

Pretpostavka je da je napad najverovatnije brižljivo planiran i izveden pošto je utvrđeno da na ruskoj strani uz granicu sa Ukrajinom nema jake PVO ili ona uopšte ne postoji.

U svakom slučaju napad je bio smeo poduhvat i izveden sigurno posle brižljivog planiranja. Inače od ukrajinske granice do Belogoroda ima 40 kilometara a od Harkova do ruske granice 35, što i nije velika daljina.

Bilo kako bilo napad je bio taktičko iznenađenje, što je bio i najverovatnije cilj akcije stvaranja nereda i panike u neprijateljskoj pozadini.

Požar i dalje nije ugašen, a u njegovom lokalizovanju uključeni su i protivpožarni helikopteri Ka-31.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Twitter @nexta_tv

Advertisement