Connect with us

aktuelno

UKLANJANJE NEMARA: Ovako izgleda čišćenje smeća na najvećoj ekološkoj bombi u Srbiji! (FOTO)

Published

on

Mehanizacija “Srbijavoda” i EPS-a stigla je na Potpećko jezero kod Priboja i započelo se sa uklanjanjem otpada koje je donela reka Lim sa svojim pritokama i tako od prirodnog bisera napravila pravu ekološku bombu.

“Procena je da ovde trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala, pretpostavljamo da je deo težeg otpada potonuo, a to ćemo proveriti kad dozvole vremenske prilike.

Ovako izgleda čišćenje smeća na najvećoj ekološkoj bombi u Srbiji / Foto: RINA

Svo ovo smeće koje se izvuče iz vode će uz poštovanje svih mera i standarda biti transportovano na deponiju Duboko. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice. “, izjavio je Goran Puzović, direktor JP “Srbijavode”.

Goran Puzović, direktor JP “Srbijavode”/ Foto: RINA

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši. U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

Na površini vode trenutno pluta 7.500 kubika raznog otpada/ Foto: RINA

“Ovo je kratkoročno rešenje,a za dugorono je potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi, jer nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i naravio je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče”, rekao je Aleksandar Janović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ:

“ZA SRBIJU BEZ SMOGA”: U Beogradu održan protest protiv zagađenja vazduha, zvižduci ispred Vlade! (FOTO)

ISTORIJSKI DAN ZA ZLATIBOR: Najduža gondola na svetu puštena u rad! (FOTO / VIDEO)

ŠVAJCARSKI PESNIK NAPISAO POTRESNU PRIČU O NAMA: Zašto bi ulazak Srbije u EU bio veliki gubitak za čovečanstvo

Velike količine otpada koji je potonuo, prave problem radu hidroelektrane na jezeru Potpeć. Trenutno su na terenu mašine “Srbijavoda” i EPS-a, a očekuje se da će kasnije biti uključne i ekipe lokalne samouprave, koje će pomagati da se otpad ukloni iz svojevrsnih “dzepova” koji je biti formirani na vodenoj površini, prilikom izguravanja smeća uz pomoć čamaca.

Izvor: Rina Foto: Rina

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement