Chicago, IL
39°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 13mph S
Humidity: 44%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
37°F
37°F
34°F
34°F
34°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 50°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 2 years ago

By admin

UJUTRU PUŠKA, UVEČE ČETKICA: Mladi oficir tokom pandemije otkrio neverovatan talenat! (FOTO)

Mladi oficir Stefan Orlović iz Čačka, pušku je zamenio četkicom za slikanje i svojim radovima prikazuje svet oko nas i kako ga on vidi. Ideja za nastanak slika ne manjka, to su jednostavni predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu, kao i prelepi pejzaži koje pamti sa svojih putovanja.

Stefan već čitavu deceniju radi kao oficir vojske Srbije, a baš u jeku epidemije virusa korona pored primarnog zanimanja njegov slikarski talent došao je do izražaja i počeo je da stvara na slikarskom platnu i tako povratio dar koji je otkrio još u detinjstvu.

„Želja mi bila da tu kreativnost koju nosim u sebi podelim sa drugima, nikakava izvor zarade, ni interesa, isključivo želja da prenosim svoje lične impresije. Pretragom slika na interentu, pronašao sam način slikanja i shvatio da ja to mogu i nastavio sam da se usavršavam”, priča za RINU mladi oficir.

Ovaj samouki umetnik slika uljanom tehnikom akrilnim bojama i tvrdi da mu je vojska pružila preciznost. Njagova najveća inspiracija prilikom slikanja je prikaz emocija na platnu, stil koji najviše voli je apstrakcija, jer to oslikava rad u određenom trenutku, a pri tom boje koje koristi nisu štetne po okolinu i razblažuju se vodom.

„Trudim se da izađem iz margina u slikarstvu, posebno kroz moje poznavanje inžinjerske grafike, nacrtne geometrije, lakše shvatam neke tehnike, kompozicije, linearnosti, ali otkrićem novih mogućnosti i načina slikanja, to predznanje mi značajno doprinosi tokom stvaranja”, zapaža Stefan i dodaje da disciplina koju svakodnevno primenjuje i na koju je naučen značajno utiče na to da ima konstantnu želju i volju za usavršavanjem.

Stefan svojim rukama stvara sve što mu je potrebno za njegovu slikarsku avanturu, od ramova pa sve do podloge, sam zateže i radi preparaturu platna, a višak materijala od izrade ramova iskoristi za minijaturne drvene podloge na kojima slika. Njagova dela krase domove brojnih Čačana i zidove pojedinih ustanova.

„Svoje slike rado poklanjam svojim prijateljima povodom svečanosti na kojima prisustvujem, a moram da istaknem da sam jednu sliku poklonio i vrtiću u koji ide moj sin, kad je bilo obeleževanje Dečije nedelje, te sam na svoj skroman način dao doprinos tom događaju”,

Stefanu, pored inspiracije punu podršku pruža i supruga Marina koja značajno učestvuje u njegovom radu kada je u pitanju izbor šta će slikati u određenom trenutku i kada je on sam u dilemi.

Inače, za Stefana oficira vojske četkica je glavno oružje kojim prenosi emociju i nastavlja da se usavršava.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE