Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

UGAŠEN I POSLEDNJI OTPOR: U Marijupolju se predalo više od 1.700 ukrajinskih vojnika! (VIDEO)

Moskva je saopštila da se još 771 ukrajinski vojnik predao u Marijupolju, odnosno napustio čeličanu Azovstal koja je bila njihovo poslednje uporište u tom gradu. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da se od ponedeljka predalo 1.730 ukrajinskih vojnika, a da je 80 ranjeno. Ukrajina je naredila marijupoljskom garnizonu da se preda i očekuje se da Rusija preuzme kontrolu nad tim gradom na jugu.

Lider proruskih snaga u Donbasu, Denis Pušilin, izjavio je da su komandanti ukrajinskih boraca i dalje u Azovstalu, a da je više od polovine vojnika napustilo čeličanu. Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili šta se dešava sa borcima.

“Država pokušava da spasi ukrajinske borce i svaka informacija o tome koja ode u javnost može da ugrozi taj proces”, rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandr Motuzajnik.

Ukrajina i Rusija daju oprečne informacije o tome šta se dešava. Iz Kijeva je potvrđeno da se u utorak predalo 250 vojnika, ali nije rečeno koliko ih je još ostalo. Rusija je u sredu saopštila da se ukupno predalo 959 ukrajinskih boraca.

Rusija je operaciju nazvala masovnom predajom. Ukrajinci su, nasuprot tome, rekli da je njihov garnizon završio svoju misiju.

“Cilj je bio da im naši momci, koji herojski brane grad i sputavaju neprijatelja direktno u Mariupolju, ne dozvole da prođu kroz Mariupolj”, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko

“Odnosno, spasili su naciju, dozvolili su Oružanim snagama Ukrajine da se pripreme i drugim gradovima da budu spremniji za ovaj strašni rat koji se već vodio u Ukrajini”, dodao je.

Nije jasno šta će biti sa ukrajinskim borcima. Ruski zvaničnik doveo je u sumnju punu razmenu zatvorenika.

Ko je kriv za stagniranje pregovora?

Kremlj je u sredu saopštio da Ukrajina ne pokazuje spremnost da nastavi mirovne pregovore, dok zvaničnici u Kijevu krive Rusiju za izostanak napretka.

Poslednji poznati direktni mirovni pregovori održani su 29. marta. Zvaničnici kažu da su se nastavili daljinski ali su obe strane u utorak saopštile da razgovori stagniraju.

“Pregovori ne napreduju i primetili smo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave proces”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u sredu.

Novinska agencija Interfaks prenela je izjavu zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Andreja Rudenka da Rusija i Ukrajina ne održavaju pregovore “ni u jednom obliku” i da se Kijev praktično povukao iz procesa pregovora.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geračšenko je za situaciju okrivio ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Putin nije spreman da drži pregovore”, saopštio je na aplikaciji za poruke Telegram. “Jedina šansa za mir je uništenje ruskih okupatora. A kada će oni biti spremni da priznaju poraz, mislim da su u pitanju meseci.”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je ponudu da održi direktne razgovore sa Putinom prošle nedelje ali je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog lidera, rekao u utorak da su pregovori “pauzirani”.

Zauzimanje Marijupolja, grada u kom je pre rata živelo 430.000 stanovnika, na severnoj obali Azovskog mora, bio bi najveći uspeh Moskve u tromesečnoj ofanzivi na Ukrajinu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Reuters

YOU MAY LIKE