Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 88%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

U ZNAK PRIJATELJSTVA SRBIJE I FRANCUSKE: Održana posebna projekcija “Čuvara formule”, prisustvovao i patrijarh Porfirije!

U Palati umetnosti Madlena sinoć je održana specijalna projekcija novog filma Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule”. Ovo posebno prikazivanje zajednički su organizovali Francuska ambasada u Beogradu i ekipa filma “Čuvari formule”.

– Imao sam tu privilegiju da već pogledam film i veoma sam srećan što ćemo je večeras gledati na velikom platnu uz mnoge prijatelje iz Beograda. Ovaj film je veoma poseban za mene, jer prikazuje poseban odnos između Francuske i Srbije, poseban odnos ljudi u Francuskoj i Srbiji, nakon nuklearnog akcedenta u Vinči. Film nam prikazuje ono što se tada desilo, ali i humanost i solidarnost sa obe strane kako bi se prevazišao taj događaj. To je veoma živopisna priča i veoma me raduje da je večeras gledamo na velikom platnu – izjavio je francuski ambasador Pjer Košar.

Dragan Bjelogrlić je želeo pre svega da se zahvali ambasadoru Košaru koji je organizovao ovu posebnu projekciju, jer je „očigledno u filmu prepoznao vrhunsku priču o francusko-srpskom prijateljstvu.“

– Od samog početka francuska ambasada i gospodin Košar su bili naši iskreni prijatelji, podržavajući nas od samih priprema, pa evo do ove večerašnje projekcije. Mislim da je zanimljivo i neobično da mnogobrojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora žele da se upoznaju sa onim što mi radimo u Srbiji. S druge strane, nama je zanimljivo da imamo jednu „generalnu probu“ pred beogradsku premijeru, kao i mnogobrojne festivale koji nas očekuju ove jeseni – izjavio je Dragan Bjelogrlić na sinoćnjoj projekciji.

PROČITAJTE VIŠE:

Sinoćnoj projekciji prisutvovao je patrijarh Porfirije, veliki broj ambasadora, predsednik SANU Zoran Knežević, direktori Instituta za nuklearne nauke Vinča, predstavnci Fizičkog fakulteta, Fakulteta za fizičku hemiju, Medincinskog fakulteta kao i veliki broj uglednih javnih ličnosti iz naučnog i kulturnog establišmenta, a među njima i: Miki Aleksić, Nenad Čanak, Dejan Bodiroga, Nemanja Vidić, Olja Bećković, Olja Kovačević, Marija Desivojević, Veljko Lalić, Draža Petrović, Sandra Savić, Ljubivoje Ršumović, Ivanka Popović, Darko Bajić, Zoran Kesić, Željko Obradović, Konstrakta.

Nakon velikog uspeha filma „Čuvari formule“ na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu dobijanjem prestižne nagrade „Varajeti“ magazina i nagrade publike u Sarajevu, publika sa velikim nestrpljenjem očekuje beogradsku premijeru filma koja je zakazana za 24. oktobar u MTS dvorani.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću. Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

POVEZANE TEME:

POSLEDNJI STEPENIK PRED OSKARA: Bjelini “Čuvari formule” u glavnom programu prestižnog američkog festivala! (VIDEO)

“MAESTRALNO OSTVARENJE BJELOGRLIĆA”: Čuveni američki magazin objavio neverovatnu kritiku “Čuvara formule”!

SVI U SEBI NOSIMO LEK: Zvezde Bjelinog filma ‘Čuvari formule’ donirali matične ćelije za lečenje!

Izvor: Nova.rs
Foto: Marko Obradovic Edge

YOU MAY LIKE