Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 5 years ago

By Vera

U SRBIJI NEMA KO DA VOZI Alarmanto upozorenje sindikata vozača

Da bismo zadržali vozače koji masovno odlaze u evropske zemlje, potrebno je povećati i njihove zarade. Sindikati traže 1.200 evra, ali kako i sami kažu od toga nema ništa. Njihovo upozorenje da će GSP u prestonici uskoro biti suočen sa manjkom vozača, u upravi tog preduzeća odbacuju. Kažu da ih ima dovoljno i da je broj vozača povećan.

Sa druge strane, u transportnim firmama muku muče sa manjkom vozača kamiona. Žale se da isporuke robe već kasne zbog toga, a grube procene govore da Srbiji nedostaje 7.000 vozača.

Robu i putnike u Srbiji neće imati ko da vozi u budućnosti? Sa nestašicom ovog kadra Srbija se bori godinama, a u poslednjih nekoliko godina sve veći broj naših vozača vozi evropskim drumovima. A uslovi se ne popravljaju, tvrde u Sindkatu vozača Sloga.

“Prvi i osnovni razlog je novac, niske plate koje su u Srbiji. Drugi su uslovi rada, jako loša vozila i treće mobing koji ti radnici svakodnevno doživljaju od poslodavaca”, kaže Nebojša Aleksić iz Sindikata Sloga.

“Trenutno na pozicijama radi oko 1.700 vozača i 300 majstora, sve ostalo je stranački kadar raspoređen na administrativne poslove. Vozači u GSP imaju platu 45 hiljada i na to neke dodatke. I izađu na oko 60 hiljada, ali ne svi. Ja sam predlagao da se plata vozača poveća na hiljadu evra, ali od tog nema ništa.”

Pored boljih uslova, vozači koji odu u evropske zemlje nemaju teškoće oko radnih dozvola, jer države u koje odlaze brzo obezbeđuju papire. A u Evropu će otići još veći broj vozača jer će od septembra Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd napustiti oko 350 radnika, kažu u sindikatu Sloga. I dodaju da to preduzeće i sada ima nedovoljno vozača.

“Kada pričamo o sistematizaciji u GSP nema nedostatka vozača i majstora. Međutim, faktičko stanje je takvo da nam fali još hiljadu vozača i 300 majstora. Trenutno na pozicijama radi oko 1.700 vozača i 300 majstora, sve ostalo je stranački kadar raspoređen na administrativne poslove. Vozači u GSP imaju platu 45 hiljada i na to neke dodatke. I izađu na oko 60 hiljada, ali ne svi. Ja sam predlagao da se plata vozača poveća na hiljadu evra, ali od tog nema ništa”, kaže Aleksić.

U GSP, međutim, kažu da Beograđani nemaju razloga za zabrinutost, jer je uprkos teškoj situaciji u struci i u Evropi, obezbeđeno je dovoljno vozača. Njih 2.756 što je poveĆanje u odnosu na mart ove godine kada ih je bilo 74 manje.

Da im je manjak vozača problem priznaju u transportnim kompanijama. Oni su čak predlagali da finansiraju opremanje saobraćajnih škola za obuku u tim kategorijama, ali njihov predlog je odbijen. 

“Trenutno godišnje upišemo 90 učenika i mogli bi još toliko da upišemo, a tako je verovatno i u drugim saobraćajnim školama, deca vole to zanimanje, ali formalno obrazovanje koje mi pružamo neće rešiti taj problem na brzinu“, kaže direktorka GSP škole Marija Vučinić.

O povećanju broja učenika na saobraćajnim smerovima odlučuje Ministarstvo prosvete.

Još jedna prepreka bržem rešavanju problema i to što iz saobraćajnih škola izlaze vozači sa C katergorijom, a za dobijanje D i E kategorije, vozače autobusa ili kamiona sa prikolicom, potrebno je da sačekaju 21. godinu

“Neformalno obrazovanje su ti kursevi. Postoje neki predlozi da se na taj način dopuni broj vozača. To možda i može da poveća broj vozača, ali koliko je to bezbedno ja nisam sigurna“, kaže Vučinić.

Nije samo problem prevoz putnika, nego i prevoz robe. Mnogi trgovci već se žale da im određeni proizvodi nisu dostavljeni na vreme, a od proizvođača dobijaju objašenjenje da robu nema ko da doveze.

Kamioni transportnih preduzeća stoje, ne zbog toga što nema posla, već zato što nema ko da ih vozi. A postavljaju i pitanje – ko će voziti i našu robu iz Srbije?

Tekst: N1 Foto: Image by Eugen Visan from Pixabay

YOU MAY LIKE