Chicago
75°
Partly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 1mph SE
Humidity: 61%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/59°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

U PRIRODI JE BOGATSTVO: Ulica u Srbiji među 50 najlepših na svetu! (FOTO)

Priča o 50 najlepših ulica prekrivenih cvećem i drvećem obilazi svet putem društvenih mreža, a na 22. mestu se nalazi jedna ulica iz Srbije.

Prestižni sajt „Architecture and design“, sa više od 12 miliona pregleda nedeljno, uvrstio je ulicu Generala Drapšina koja se nalazi u Kikindi na jedinstvenu listu „50 najlepših ulica na svetu“.

Svojevremeno su urbanisti, arhitekte i ekolozi na međunarodnom konkursu odlučili koje su najlepše ulice sveta i među najupečatljivijim su svrstali ovu ulicu varoši na severu Banata.

Jedan od simbola Kikinde po čemu je ovaj grad poznat i van granica Srbije je neobična ulica generala Drapšina, pravi zeleni tunel i oaza prirode u urbanom jezgru grada.

Reč je o drvoredu koji prosto pravi tunel iznad kuća i ulice zbog čega je ovde i tokom najvećih žega sasvim prijatno u senci i hladovini. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlјi koji se može pohvaliti lepotom drvoreda, koji sa svojim visokim habitusom, obrazujući „zeleni tunel“ iznad samog kolovoza ulepšavaju grad već dugi niz godina.

POVEZANE TEME:

PRVA ZADUŽBINA NEMANJIĆA: Manastir Đurđevi stupovi zaslužan je za nastanak jedinstvenog stila arhitekture! (FOTO)

U SLAVU SVETITELJA: Grk u 78.godini biciklom prešao put od Soluna do groba patrijarha Pavla: “Zaslužio je ovu žrtvu”

NEVEROVATNO OTKRIĆE U TREBINJU: Iskopana palata Nemanjića i Jelene Anžujske, centar moći u 13. veku! (VIDEO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @zeljkou

YOU MAY LIKE