Connect with us

aktuelno

U NJUJORKU PROPAO SASTANAK VLADIKE I VERNIKA: Odbor odbio Irinejeve uslove, sukob se nastavlja

Published

on

U Eparhijskom domu u Njujorku danas je održan sastanak vladike istočnoameričkog Irineja sa pobunjenim parohijanima crkve Svetog Save u ovom gradu, okupljenih oko članova novoizabranog parohijskog Odbora. Prema prvim saznanjima do kojih je došao Serbian Times, sastanak se pretvorio u pravi fijasko i dve strane nisu uspele da se dogovore ni oko jednog od spornih pitanja.

Kada smo ušli na sastanak na stolu nas je dočekao dokument koji je vladika zahtevao da potpišemo. U njemu se od nas tražilo da pristanemo na ograničenja u delovanju Odbora, naročito po pitanju kontrole troškova izgradnje crkve, kao i da dozvolimo da vladika pridruži Odboru nekoliko članova po svom izboru. Dat nam je rok od sedam dana da potpišemo taj dokument, ali niko od članova novoizabranog Odbora nije na to pristao, tvrdi za Sebian Times izvor koji je prisustvovao sastanku.

On dodaje da su članovi Odbora odbili da potpišu dokument, kao i da nisu pristali da se pismeno ograde od demonstracija koje su proteklih dana organizovane ispred vladičanskog doma u njujorškom pregrađu Rošel.

Nakon što je postalo jesno da sastanak ne vodi nikuda i da neće doći do dogovora, članovi novoizabranog Odbora su napustili prostorije Eparhijskog doma. Iako je bilo predviđeno, na sastanku se uopšte nije raspravljalo o sudbini oca Živojina Jakovljevića, doskorašnjeg paroha hrama Svetog Save, koga je vladika nedavno premestio u drugu parohiju, niti je došlo do primopredaje dužnosti između članova starog i novog Odbora, na koju se čeka još od septembarskih izbora, ističe naš sagovornik..

PO DRUGI PUT U DVE GODINE: Vladika premestio protu Jakovljevića u drugu parohiju

Podsećanja radi, do sukoba na relaciji vladika – parohijani je došlo nakon premeštaja oca Jakovljevića, drugi put za dve godine. Njemu je, navodno, uzeto za zlo to što je iznosio u javnost informacije o novcu koji je potrošen na obnovu hrama koji je izgoreo 2016.godine.

PROTESTI U OHAJU: Vernici negodovali zbog smene oca Živojina Jakovljevića

Parohijani su, takođe, bili nezadovoljni činjenicom da vladika već mesec i po dana nije preneo dužnost na novoizabrani Odbor crkve Svetog Save, a u pozadini cele priče bili su pregovori oko prodaje vazdušnih prava, koje za sada vodi Povereništvo, koje je, po navodima pobunjenika, pod apsolutnom kontrolom vladike i na koje parohijani nemaju nikakav uticaj. To je rezultiralo i demonstracijama u kojima su nezadovoljni parohijani noćima kružili oko rezidencije vladike, a usledili su i mirni protesti u Klivlendu i manastiru Nova Marča.

Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati, za sada se još uvek ne nazire svetlo na kraju tunela.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Eparhija istočnoamerička / Privatna arhiva

Advertisement