Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

U NJUJORKU PREMINULA VELIKA SRPKINJA: Žena koja se ceo život borila da Mihajla Pupina sahrane u Srbiji!

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini godini života.

Ova Srpkinja ostaće upamćena po hrabrom poduhvatu za celu svoju državu koje se nikada nije odrekla. Bila je inicijator da kosti čuvenog naučnika i istraživača koji je promenio svet, Mihajla Pupina, prebaci na mestu gde i pripađu – u njegovu Srbiju u mesto Idvor.

“Od tako velikog čoveka ostao je samo ovaj mali spomenik. Ono što je najbolnije jeste što je Pupinov grob bez krsta, a svi znamo koliki je on bio Srbin i koliko novca je ulagao u manastire, bio je izuzetno pobožan i zato je jako tužno što na njegovoj večnoj kući nema nijedno pravoslavno obeležje. Njagova kćerka svojevremeno je izjavila da je Pupin umro sa željom da se njegovi ostaci prenesu u Srbiju koju je toliko voleo i koja mu je nedostajala, međutim ona je umrla i ta zadnja želja velikog naučnika nije ispunjena“, govorila je za RINU, profesorka Radmila Milentijević.

Inicijativu je podržala i Srpska pravoslavna crkva, međutim nisu ispunjeni svi uslovi za eskhumaciju, a čeka se dozvola svih njegovih naslednika.

„Imao je tri sestre, a mi smo pronašli potomke samo jedne, to je njen čukunuk i imamo podatke samo o njemu. Ali nećemo odustati, tražićemo i dalje. Кao veliki poštovalac njegovog lika i dela jednom godišnje obiđem grob, ali mislim da sam jedna od retkih. Veliki Pupin poprilično je zaboravljen “, dodala je ona tada u Njujorku na grobu čuvenog naučnika.

Njana poslednja želja ista je kao i poslednja želja Mihajla Pupina, a to je da posmrtni ostaci velikog naučnika počivaju u njihovoj rodnoj Srbiji. Sada kada je Radmila napustila ovaj svet pitanje je da li će ona biti ispunjena. Sve je na drugima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE