Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

U NAJLEPŠOJ ULICI U KRUŠEVCU NISU ŽIVELI SRBI: Ovi naseljenici su u 19. veku oživeli kuće i ostavili neobrisiv trag!

U veovatno najlepšoj ulici u Kruševcu u prvoj polovini 19. veka živeli su Grci.

Ulica se zove Karadžićeva, a deo koji čini kulturno – istorijsku celinu zove se Grčki šor.

Niz stambeno porodičnih kuća, koje su podizane u drugoj i trećoj četvrtini 19. veka ima obeležje narodnog graditeljstva, dok je gradnja do u prvu polovinu 20. veka nastajala u stilu građanskih arhitektonskih shvatanja.

-Naziv je dobila po osnivačima Cincarima, koji su kao trgovci i majstori imali značajnu ulogu u urbanom i ekonomskom razvoju srpskog društva u prošlom veku – navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. – Oni su bili vlasnici, a izgleda i graditelji, kuća varoškog tipa, koje su kao najstarije, i arhitektonski najvrednije dale naziv i prepoznatljivost celini.

Stručnjaci ZZSK napominju da su prizemne zgrade građene sa tremom i doksatom ispod kojeg je ulaz u podrum, zidova u bondruku i četvoroslivnih krovova širokih streha, pokrivenih ćeramidom. Posebnu izražajnost i lepotu ovim kućama daju doksati obradom drvenih elemenata i načinom gradnje.

-Grupu gradskih kuća karakteriše opekom zidana gradnja nad podrumom, visok sokl, skromna fasadna dekoracija u malteru, profilisani krovni venci, i pokrivač od biber crepa – objavljeno je na FB stranici kraljevačkog Zavoda. – Ilustrujući arhitektonskim sklopom graditeljsko – urbanistički razvoj Kruševca Grčki šor svojim nazivom svedoči o ulozi Cincara u njegovom stvaranju i oblikovanju tokom XIX veka.

Iako nikada nije rađena konzervacije, mnoge kuće su uspele da odole vremenu.

O trgovcima grčkog ili cincarskog porekla, koji su živeli u ovom šoru zna se dosta. Živelo ih je 10 – ak, došli su iz Aresciste, predela Zagorja u Epiru, kraja oko Janjine, čak i iz Moreje.

-U Kruševac je sa prvim Grcima pečalbarima iz Epira 1785. godine stigao Ljota Karacidis, koji je u glavnoj ulici sazidao prvu kafanu „Mali Pariz“, a potom i „Pariz“ –navodi Slobodan Simonović u Enciklopediji Kruševca iz 2011.godine. – Posle su i drugi Grci na brdskim konjićima doveli svoje porodice i naseleli se u Karadžićevu ulicu.

Tu su sinovi starog Ljote (Nikola, Zoja i Dina) sa svojim porodicama.

Po potomcima su, precizira enciklopedista, Ljoti-Ljotići, Zoji su postali Zojići a po Paskalju- Paskaljevići. Dalji potomak ove porodice je i Mihajlo Bata Paskaljević, poznati glumac, čija je porodična kuća bila u Obilićevoj ulici.

PROČITAJTE VIŠE:

NEPOZNATA ISTORIJA PRVE BEOGRADSKE APOTEKE: U njoj se nisu kupovali lekovi, a evo iz zbog čega!

RASKOŠNI DVORAC SVEDOK KRALJEVSKE LJUBAVI: Na ovom mestu je kralj Aleksandar verio princezu Mariju! (FOTO)

RAZOTKRIVENE TAJNE NAJLEPŠEG RUMUNSKOG MANASTIRA: Ovi srpski vladari bili su njegovi ktitori! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Zavod za zastitu spomenika Kraljevo

YOU MAY LIKE