Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 15mph N
Humidity: 74%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 4
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

U HRVATSKOJ UHVAĆENA ŽIVOTINJA BEZ OČIJU: Sumjanju da je preplivala Dunav i došla iz Srbije! (FOTO)

Stanovnici Vučedola su još pre 17 godina primetili da se nešto čudno događa u njihovom vrtovima. Naime, primetili su kako im u vrtovima nestaje luk, šargarepa, krompir, cveće… ali tada nisu ni pomišljali da povrće nestaje zahvaljujući vrsti koja se smatrala izumrlom.

Sve do nedavno je slepo kuče smatrano za još jednu izumrlu životinjsku vrstu. Međutim, onda su stanovnici naselja Vukovarci koji žive na Vučedolu primetili neobičnu životinju posle čega se utvrdilo da se radi slepom kučetu.

Slepo kuče živelo je tokom 19. i početkom 20. veka na području Srema od Vinkovaca prema Sremskoj Mitrovici.

Uz niz kolonija koje su utvrđene tokom godina od 1984. godine prošlog veka slepo kuče proglašeno je za izumrlu vrstu jer, kako se navodi, terenska istraživanja nisu urodila pronalaskom kolonija.

Inače, slepo kuče je životinja duga do 30 centimetara, prekrivena krznom i bez repa. Žive pod zemljom gde prave rupe tako da su im oči zakržljale i prekrivene dlakom. Zubima i prednjim udovima kopaju podzemne tunele u kojima se razlikuju prostori za hranjenje, defekaciju i spavanje. Hrane se lukovicama i travama.

Stanovnici Vučedola kažu kako su još pre 17 godina primetili da se nešto čudno događa u njihovom vrtovima, ali tada nisu ni pomišljali da se radi o vrsti koja se smatrala izumrlom.

Naime, primetili su kako im nestaje luk, šargarepa, krompir, cveće… Znalo je da se dogodi da nestane i 80 odsto belog luka i krompira, piše Večernji.

Pojedene su bile i lukovice cveća, lale, narcisi… Nestajale su cele kućice i to ne samo kod jedne osobe nego kod više njih što upućuje da se tokom godina kolonija slepog kučeta na Vučedolu proširila.

Pokušavali su meštani vrt da sele na drugu lokaciju, ali se iz godine u godinu sve ponavljalo.

PROČITAJTE VIŠE:

I dalje je nestajalo povrće i cveće u vrtovima. Vrtovi su bili opustošeni, a ako je na površini i bila stabljika u zemlji nije bilo korenja. Pokušavali su savet da potraže i u Veterinarskoj stanici šta da učine kako bi zaštitili vrt gde im je rečeno kako jednu godinu da ne obrađuju vrt i da će ga slepo kuče tada napustiti.

Međutim, sumnjaju u to jer u okolini ima još dosta vrtova, a očigledno je i da se kolonija slepog kučeta proširila. Pokušavali su u rupe u zemlji da sipaju i vodu, ali ni to nije dalo rezultata.

Kako god meštani su slučajno u zemlji naleteli na životinju koja je bila veća od krtice, ali bez repa i bez očiju. Tako su daljim istraživanjem, saznali da se radi o slepom kučetu.

Ova se životinjska vrsta smatrala izumrlom tako da je nepoznato kako se pojavila ponovo u Hrvatskoj. Meštani sumnjaju da su došli preko Dunava, iz Srbije, ali ne znaju kako.

“Na osnovu viđenih fotografija radi se o slepom kučetu. Radosna je vest da postoji živa kolonija ovde na Vučedolu. Ovo nam je dragocen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizovana ekipa iz Zagreba i obaviti genetska istraživanja kako bismo saznali poreklo ovih vučedolskih glodara o čijem sam pronalasku već obavestio ministarstvo. Ponudiće vlasnicima parcela neko prihvatljivo rešenje, na primer plati im nastalu štetu ili možda uhvatiti životinje i preseliti ih na neku drugu lokaciju”, rekao je Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrednosti Vukovarsko-srijemske županije.

POVEZANE TEME:

U HRVATSKOJ OSKRNAVLJEN ZAVETNI KRST: Kod srpske crkve osvanule zastrašujuće nalepnice! (FOTO)

ŠTA SE OVO DEŠAVA? Država sa kojom se Srbija graniči pred bankrotom, traže pomoć MMF-a!

“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!

Izvor: Telegraf
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!