Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph W
Humidity: 53%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
39°F
43°F
43°F
45°F
46°F
SunMonTueWedThu
61°F / 41°F
66°F / 52°F
61°F / 41°F
48°F / 37°F
55°F / 46°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

U FRANCUSKOJ I SRBIJI SVE GORI I DIMI SE: Kod njih zbog protesta, kod nas zbog roštilja!

Dok Francuska gori zbog prvomajskih protesta nezadovoljnih radnika, Srbija se dimi od prvomajskog roštilja i uranka.

U Srbiji danas vlada više nego ležerna prvomjska atmosfera, a u Francuskoj sve tutnji od protesta. Kao nebo i zemlja piknik i roštiljanje na Adi ciganliji i masovne demonstracije u Parizu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron suočava se danas, na Praznik rada, sa protestima širom zemlje. Sindikati se nadaju da će više od milion ljudi marširati gradovima Francuske, preneo je Rojters. Za to vreme u Srbiji muzika sa izletišta i miris roštilja. Ada ciganlija bila je danas krcata.

Istini za volju, i srpski sindikati su se oglasili, ali tek tužnim prisećanjem na neka davna vremena, kada je borba za radnička prava imala cilj i svrhu.

Naime, savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održao je Prvomajski protest u centru Beogradu, sa kog je zatraženo poštovanje radnika i njihovog rada. Skup je organizovan ispred Doma omladine, na mestu na kom je 1893. godine, kod tadašnje kafane Radnička kasina, prvi put u Srbiji obeležen Međunarodni praznik rada. Izveden je i performans u kom je prikazano kako je policija 1893. godine nasilno razbila prvo radničko okupljanje u Beogradu povodom Međunarodnog praznika rada.

Kao da nam je sve potaman, kao da bolje živimo od Francuza.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

ČIKA NENAD POSLEDNJI U EVROPI RUČNO PRAVI PARFEME: Da bi vam napravio parfem po meri treba da mu odgovorite na dva pitanja!

Izvor: Nova
Foto: Printscreen Twitter @worldnews24eu / Pixabay

YOU MAY LIKE