Chicago
46°
Cloudy
6:50 am7:04 pm CDT
Feels like: 46°F
Wind: 0mph ESE
Humidity: 90%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
39/34°F
41/36°F
39/30°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

U ČAST NJEGOVOG VELIČANSTVA – KOLA: Jedna od najboljih folklornih grupa u Srbiji na turneji po Americi!

Folklorna grupa “Gradac” iz Valjeva februar mesec će provesti na turneji po Americi, pa će ljubitelji tradicionalnih srpskih igara među našom dijasporom imati prilike da uživaju u vrhunskom programu jednog od najboljih narodnih ansambala u Srbiji, koji uspešno radi već više od četiri decenije.

Oni su već održali svoj prvi nastup 28.januara na svetosavskoj proslavi u sali crkve Svetog Stefana u Bafalu, američka država Njujork, gde trenutno i borave kod svojih domaćina, a uskoro kreću dalje.

-Grupa “Gradac” postoji i radi već 43 godine. Trudimo se da nastupamo i našu decu iz Valjeva vodimo na najrazličitija i neobična mesta, na daleka putovanja i gostovanja gde promovišemo našu kulturu i tradiciju. Putovali smo više puta u Ameriku, Australiju, proputovali celu Evropu…Poslednji put smo bili u Americi 2020.godine, kaže nam instruktorka igranja Slađana Krstić, koja će zajedno sa šefom grupe Tijosavom Ninovićem predvoditi “Gradac” na američkoj turneji, pa dodaje:

-Mnogo nam znači kontakt sa našom dijasporom. Deca suće biti smeštena u američkim gradovima, među našim porodicama, biće u prilici da sa decom naših ljudi tamo pričaju srpski jezik, sklapaju prijateljstva. Za decu iz Srbije ovo je jedan od retkih načina da posete Ameriku, borave u njoj mesec dana, vide obiđu mnoge gradove.

“Gradac” na turneju kreće sa decom uzrasta 14 godina, pa je tome prilagođen i njihov program. Turneju započinju nastupima u crkvenim salama u američkoj državi Ohajo, 3. februara u Sinsinatiju, zatim 4. februara igraju u Kolumbusu, sledećeg dana 5. februara su u Parmi, a 6-tog u Nort Kantonu.

Onda se sele u Hjuston (Teksas, 11.feb), Las Vegas (Nevada, 14.), Džekson (Kalifornija,19.), Moraga (Kalifornija, 24.), a poslednji za sada planirani nastup imaće 26. februara u Feniksu (Arizona).

TRADICIJA: Iza “Gradca” stoje 42 godine uspešnog rada

Postoji mogućnost organizovanja i dodatnih nastupa, pa se zainteresovane zajednice i parohije u SAD mogu javiti “Gradcu” za dodatne informacije.

Piše: A.K. Foto: Gradac

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)