Connect with us

aktuelno

U AMERICI POČINJE ZA DVE NEDELJE: Srbija otvorila vakcinaciju za sve odrasle osobe, bez zakazivanja!

Published

on

U Srbiji je od danas u svim gradovima i opštinama moguća vakcinacija bez prethodnog zakazivanja preko e-uprave ili kol centra, a dostupne će biti Sinofarm i Astra Zeneka vakcine, izjavio je direktor e-uprave Mihajlo Jovanović.

On je za RTS izjavio da će punktovi biti pri domovima zdravlja, a da organizacija zavisi od lokalnih samouprava. Precizirao je da će veliki punktovi poput Beogradskog sajma i dalje raditi vakcinaciju samo na zakazivanje.

Jovanović je rekao da se očekuje da se do kraja meseca da još pola miliona vakcina, a da je do sada u Srbiji vakcinisano 39 hiljada stranih državljana. Kaže da do sada dato više od 2.650.000 vakcina, a da je revakcinisano više od 1.129.000 građana, prenosi Fonet.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Beogradu revakcinisano 350 hiljada ljudi, odnosno svaki četvrti stanovnik. Vakcinisano je 483.660 građana.

U populaciji starosti između 65 i 74 godine vakcinisano je 63,56 odsto građanki i građana, naveo je Vesić podatke od 6. aprila. Od vakcinisnih u Beogradu 47 odsto čine muškarci, a 53 odsto žena. Prosečna starost vakcinisanih je 60 godina.

ВАКЦИНИСАН СВАКИ ТРЕЋИ, А РЕВАКЦИНИСАН СВАКИ ЧЕТВРТИ БЕОГРАЂАНИН!У Београду је закључно са јучерашњим даном…

Posted by Горан Весић on Tuesday, April 6, 2021

Svi odrasli u Americi moći će da se prijave za vakcinu do 19. aprila

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je u utorak da je za oko dve nedelje ubrzao rok do kojeg bi američke države trebalo da omoguće svim odraslima da se prijave za vakcinu protiv koronavirusa.

“To znači da će do 19. aprila, u svakom delu zemlje, svi odrasli stariji od 18 godina moći da se prijave za vakcinu. Nema više zbunjujućih pravila. Nema više zbunjujućih restrikcija”, rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući. Prvobitni rok bio je 1. maj.

Za decu mlađu od 16 godina još nije odobrena vakcina, ali su u toku kliničke probe.

Bajden je takođe objavio da je od njegove inauguracije 20. januara dato više od 150 miliona doza vakcine, te da je administracija na putu da ostvari novi cilj: da za prvih 100 dana njegovog mandata bude primljeno 200 miliona doza.

Bajdenov prvobitni plan je bio 100 primljenih doza vakcine do kraja prvih 100 dana mandata.

Izgleda da je za sve "kriva" jedna lepa Srpkinja! 🔥💔

Posted by Serbian Times on Wednesday, April 7, 2021

Predsednik je rekao da je više od 80 odsto nastavnika i zaposlenih u školama primilo najmanje jednu dozu vakcine. Međutim, upozorio je da se šire novi sojevi koronavirusa i da to dovodi do rasta broja slučajeva.

“Nismo još došli do cilja. Još nam predstoji mnogo posla. Još smo u trci između života i smrti. Dok ne vakcinišemo veći broj ljudi, potrebno je da svi peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske”, naglasio je američki predsednik i poručio da nije vreme “za slavlje”.

Podsetio je građane da su za dve od tri odobrene vakcine u SAD potrebne dve doze koje se daju u razmaku od nekoliko nedelja i da ne dolazi odmah do pune zaštite.

Bajden “potvrđuje javnosti da svi mogu da prime vakcinu širom zemlje”, rekla je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki. To znači da Amerikanci više ne moraju da proveravaju na sajtovima državnih i lokalnih vlasti da li ispunjavaju uslove za imunizaciju, dodala je Psaki.

Bajdenov šef kabineta Ron Klejn tvitovao je da “guverneri – demokrate i republikanci – rade sa Belom kući da se ubrza progam vakcinacije”.

Najava imunizacije svih odraslih je donekle simbolična s obzirom na to je više američkih država već saopštilo da će omogućiti vakcinaciju svih stanovnika pre 1. maja, prvobitnog roka. Državama će ove nedelje takođe biti isporučene velike zalihe vakcina.

Predsednik je prošle nedelje objavio da će do 90 odsto odraslih moći da se vakciniše do 19. aprila. Međutim, građani i dalje moraju da zakažu vakcinaciju.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da je više od 40 odsto odraslih primilo najmanje jednu dozu, a da je gotovo 25 odsto u potpunosti vakcinisano (primilo sve potrebne doze vakcine).

Među starijima, 75 odsto je primilo najmanje jednu dozu, dok je više od 55 odsto u potpunosti vakcinisano.

U SAD su odobrene tri vakcine – kompanija Fajzer/Bajontek i Moderna koje se daju u dve doze i Džonson i Džonson za koju je potrebna jedna.

Kovid 19 je odneo više od 555.000 života u Americi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Advertisement