Connect with us

Dijaspora

U AMERICI ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU: Devojke iz 6 zemalja snimile staru pesmu sa Kosova! (VIDEO)

Published

on

ROSA, internacionalna grupa iz Njujorka koja neguje srpsku vokalnu muziku, objavila je svoj prvi sing i video za pesmu “Vrbice vrbo zeljena”. 

Vokalnu grupu ROSA su 2014. osnovale srpske umetnice Marija Stojnić i Aleksandra Denda, sa ciljem da u internacionalnoj zajednici Njujorka neguju tradicionalnu srpsku vokalnu muziku. Da su uspele u tome svedoči i činjenica da su nastupale na više poznatih muzičkih festivala a zabeležile su nastup čak i u čuvenom Karnegi Holu. Više o njima možete saznati iz intervjua koje su dale Serbian Times.  

Grupu danas čine devojke iz 6 različitih zemalja: Aleksandra Denda (Srbija), Šilpa Ananth (Indija), Astrid Kuljanić (Hrvatska), Džoana Šubert (SAD), Carolina Mama (Argentina) i Rakel Rivera ( Portoriko)

SNAGA MUZIKE: Devojke iz 6 zemalja naguju tradicionalnu srpsku muziku u bendu “ROSA”

Grupa je 2020. godine gostovala na albumu “ONA” njujorške jazz kantautorke Tane Alekse (Thana Alexa), koji je nominovan za ovogodišnju prestižnu nagradu Gremi. Dodela nagrada će biti održana 14. marta 2021. 

“Iako raštrkane između Njujorka, Bostona i Dubaia usled pandemije, drago mi je da smo uz pomoć modernih tehnologija uspele da snimimo i ujedinimo glasove izvodeći ovu tradicionalnu pesmu iz Prizrenske Gore, uz gostovanje libanskog perkusioniste Gilberta Mansura”, izjavila je su-osnivačica grupe, Aleksandra Denda za Serbian Times. 

Poslušajte video koji su devojke iz “ROSA”-e snimile na dva kontinenta, udaljene više hiljada milja, a ujedinjene muzikom.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement