Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 5 years ago

By Vera

TUŽNO I STRAŠNO: U Srbiji sedmina stanovništva nema osnovu školu

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 14 odsto odraslih nema završenu osnovnu školu, iako je ona po zakonu obavezna, dok diplomu srednje škole nema svaka peta odrasla osoba.

Drugu priliku da se obrazuju odrasli imaju kroz redovan školski sistem i to u 80 škola u Srbiji. Tu priliku svake godine iskoristi oko 4.000 ljudi, a njihovo osnovno obrazovanje i stručna obuka traju tri školske godine.

U prvoj godini uče gradivo koje je predviđeno za osnovce od prvog do četvrtog razreda, u drugoj gradivo petog i šestog, a u trećoj godini gradivo sedmog i osmog razreda i prolaze tromesečnu stručnu obuku za određena zanimanja.

Slična situacija je i u zemljama Evropske unije. Diplomu srednje škole u EU nema 64 miliona građana, a više od polovine njih koji nemaju diplomu srednje škole je nezaposleno.

Najviši stepen obrazovanja odraslog stanovništva imaju skandinavske zemlje, dok je najniži stepen obrazovanja u zemljama južne Evrope. Što se tiče regiona, Slovenija je najviše napredovala u obrazovanju odraslih.

Evropska komisija je 2014. godine u okviru programa Erazmus plus osnovala EPALE mrežu – evropsku platformu namenjenu profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi, čija je Srbija članica. EPALE platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama koje se bave obrazovanjem odraslih da se informišu o događajima, razmene resurse i dobre prakse kroz učešće u grupama za diskusiju.

Institucije na tom mestu mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze institucija, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznaju i po potrebi pozovu da sarađuju na projektima.

Tekst: Nationalgeographic.rs Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

YOU MAY LIKE