Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

TUGA U KRAGUJEVAČKOM KRAJU: Oluja oborila sveti hrast star 400 godina! (FOTO)

Viševekovni hrast u selu Masloševo kod Kragujevca koji za meštane ima poseban značaj jer ga smatraju i svetim drvetom starim preko 400 godina, srušen je tokom superćelijske oluje koja je zahvatila Srbiju.

Do sada je izdržao sve oluje i vremenske nepogode, ali pao je pod jačinom do sada ne doživljenog vetra orkasnke jačine. Prema starom narodnom verovanju kod Srba, ovaj hrast je predstavljao – drvo zapis ispred kog su se ljudi molili za zdravlje i berićet.

– Tu su se održavale litije, narod se okpljao u dobru i zlu. Ovaj hrast je jedini preživeo posleratne vlasti i star je oko 400 godina. Sve je izdržao, ali nije mogao da se izbori sa ovom strašnom olujom. Poklonio se večnosti, kao njen dugogodišnji svedok i odneo sa sobom istine o mnogo zla a vrlo malo dobra što se pod njim dešavalo“, kaže Radoslav Ćatić iz Masloševa.

On naglašava da drvo zapis ima poseban značaj kod srpskog naroda i zbog tako velikog poštovanja ovakvog svetog drveta ovdašnji meštani će se uz molitvu oprostiti od njega.

– Moje komšije i sinoraši kao i Pantelići iz Blaznave su pozvali sveštenika pa će se pored hrasta održati molitva, sakupićemo grane uz panj i tu će ostati da satruli. Već smo se dogovorili da na jesen na tom mestu posadimo tartufom oplemenjen hrast koji će ostati mlađim generacijama u amanet“, ističe Ćatić.

On dodaje da je nekada u gotovo svakom selu postojalo jedno drvo svetilište koje se zvalo „zapis“, zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst i bilo je osveštano. Drvo zapis nalazilo se u centru sela i bilo je glavno kultno mesto a njegova uloga posebno je istaknuta u vreme obeležavanja seoske slave, kada su se na tom mestu okupljali seljani kao u crkvi.

PROČITAJTE VIŠE:

“VOLEO BIH DA OVDE DOBIJEM POSAO I OSTANEM”: Nigerijac oduševljen srpskim obrazovanjem i kuhinjom! (FOTO)

ŠKOLU SRPSKOG JEZIKA U DALMACIJI POHAĐA 36 MALIŠANA: Obožavaju ćirilicu i ponosni su što su Srbi! (FOTO)

JOŠ JEDNA ŽRTVA STRAVIČNE OLUJE U SRBIJI: Nastradao muškarac(66) od strujnog udara kod Bačke Palanke!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE