Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

TRUDO NAJAVIO: Kanada će uvesti totalnu zabranu prodaje i posedovanja oružja!

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je plan donošenja novog zakona za sprovođenje “nacionalnog zamrzavanja” posedovanja oružja, kao i zabranu građanima da kupuju i prodaju oružje bilo gde u zemlji.

„Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi“, rekao je Trudo novinarima.

Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. Kanadski ministar javne bezbednosti podneo je regulatorne izmene u parlamentu kako bi obezbedio brzo sprovođenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prošlonedeljno ubistvo 19 dece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u celom svetu.

Kanada već ima znatno jača ograničenja posedovanja oružja nego njen južni komšija, jer je pre dve godine zabranila prodaju preko 1,500 modela ličnog naoružanja. To je usledilo nakon najvećeg masakra u kanadskoj historiji u kojoj su 18. aprila 2020. ubijene 22 osobe u pokrajini Nova Škotska.

Predlog novog zakona takođe predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su izvršili dela porodičnog nasilja ili uznemiravanja, poput uhođenja.

Vlada će takođe zahtevati da se okviri za duge puške trajno izmene tako da nikada ne mogu da sadrže više od pet metaka, te će zabraniti prodaju i prenos šaržera velikog kapaciteta.

“Osim korišćenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi ikome u Kanadi trebalo oružje u svom svakodnevnom životu”, rekao je Trudo.

Izvor: N1 Foto: Youtube

YOU MAY LIKE