Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

TRUCKING ADVOKAT SAVETUJE: Ko je kriv kada se desi ono najgore – Broker, Vozač ili Kompanija?!

PIŠE: Advokat Igor Božić

Dragi moji vlasnici transportnih kompanija, vozači kamiona, safety menadžeri… i svi Vi koji radite i zarađujete za život u trucking industriji, ovaj serijal tekstova je posvećen Vama.

U njemu ću pokušati da Vam skrenem pažnju na neke karakteristične primere iz moje i prakse mojih kolega, iz kojih ćete moći da izvučete pouke i zaključke kako bi u svakodnevnom poslu imali što manje problema i snosili što manje štete.

Nadam se da će Vam ovo moje pisanje biti od koristi…

U ovom prvom tekstu pozabaviću se jednim slučajem koji se desio pred Federalnim sudom u državi Ilinois, u kojoj većina Vas živi i radi. Sudija Federalnog suda dao je, naime, zeleno svetlo za tužbu udovice jednog vozača kamiona protiv Brokera u slučaju saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njen suprug a nesreću je izazvao kamion transportne kompanije koju je Broker angažovao.

ISKUSTVO PRETOČENO U KORISNE SAVETE: Advokat Igor Božić, kolumnista Serbian Timesa

Osoba A (kojoj ovde nećemo pominjati ime) je tužila kompaniju “GlobalTranz Enterprises, Inc“. (Broker) i “Global Sunrise, Inc.”(Transportna Kompanija, Prevoznik), tražeći odštetu za smrt supružnika. GlobalTranz, broker za teretni prevoz, ugovorio je sa kompanijom Global Sunrise, trucking kompanijom, prevoz tereta iz Ilinoisa do Teksasa. Tužiteljev supružnik poginuo je u saobraćajnoj nesreci koju je prouzrokovao vozač firme “Global Sunrise” koji je prema optužnici prevozio teret u ime kompanije “GlobalTranz”.

Navodi tužioca protiv Brokera zasnivaju se na dve teorije:

  • Prvo, tužitelj navodi da je Broker postupio nepažljivo u izboru Prevoznika, jer je Broker znao ili je trebao znati da Prevoznik ima veliku istoriju kršenja bezbednosnih propisa.
  • Drugo, Broker je imao dovoljnu kontrolu nad Prevoznikom da bi mogao postati krivično odgovoran za smrt. Drugim rečima, odgovornost pada na nadređenog za dela podređenih. Dobar primer ove teorije je odnos poslodavac / zaposleni gde je poslodavac odgovoran pred drugima za postupke svog zaposlenog u toku radnog odnosa.

PRVA TAČKA OPTUŽNICE: BROKER MORA DA VODI RAČUNA SA KIM RADI, A KOMPANIJE MORAJU REŠAVATI PREKRŠAJE SVOJIH VOZAČA

U vezi sa prvim navodom tužitelja – nepažnjom unajmljivanja motornog prevoznika – sudija federalnog suda u Ilinoisu rekao je da federalni zakon ne dozvoljava tužbe koje navode da je Broker nemarno odabrao Prevoznika.

Međutim, ovo je tumačenje zakona jednog sudije i ne postoji presedan kojeg se federalne sudije mogu pridržavati, jer nijedan federalni Apelacioni sud nije utvrdio ovo pitanje. Ukratko, tužba poput ove pred drugim sudijom lako može da prođe, kao što se desilo u Zapadnom Distriktu Virdžinije u slučaju Mann v. C.H. Robinson.

Šta ovo znači za brokere?

Treba biti oprezan i pregledati Prevoznikov Sigurnosni dosije (safety record). Ovo je javna informacija i treba je proveriti sa svakim Prevoznikom. Treba takođe zatražiti Registar nesreća. A naročito je važno imati dobar broker/prevoznik Ugovor koji uključuje klauzulu o naknadi štete.

Uprkos tome, klauzula o naknadi štete možda neće doneti mnogo koristi ako brokeri angažuju kamionske kompanije sa malom flotom kamiona, jer često te kompanije imaju loša osiguranja i malo imovine protiv koje bi se moglo ići protiv (sa tužbom i odštetnim zahtevom).

Šta ovo znači za prevoznike?

Uslovne i nezadovoljavajuće ocene (FMCSA daje rejtinge – satisfactory, conditional ili unsatisfactory rating) će uticati na poslovanje s brokerima i trebalo bi ih što pre rešavati. Prevoznici moraju dobro da razumeju federalne propise, kao što su Pravila registra nesreća i razumeti o kojim nesrećama se može izveštavati. Svako kršenje pravila (Violation) i upozorenje (Warning) treba osporiti pred sudijom. Ne samo da će ovo pomoći u dobijanju boljih brokera i samim tim boljih tura, već će uticati i na kvote osiguranja.

DRUGA TAČKA OPTUŽNICE: NADREĐENI( BROKER) JE UVEK ODGOVORAN ZA DELA PODREĐENOG (TRANS. KOMPANIJE I VOZAČI KAMIONA)

Što se tiče druge tačke optužnice – odgovornosti nadređenog za dela svojih podređenih – sud je odbacio Brokerov zahtev da odbaci tužbu i dozvolio tužiocu da nastavi sa svojim zahtevom.

Ovde je sud rekao da je “principal ili nalogodavac odgovoran za ponašanje svog agenta, ali ne i za ponašanje nezavisnog izvođača radova.”

Kao što svi znamo, u transportnoj industriji tanka je linija između toga da li je neko nečiji Agent ili Nezavisni izvođač radova, a ključna reč je “kontrola”. Što je veća kontrola nad osobom, veća je verovatnoća da će se sud izjasniti da je u pitanju odnos Poslodavac- Agent. U ovom slučaju, Tužilac navodi da je Broker direktno komunicirao sa vozačem u vezi tereta, tražio da ga vozač zove, zahtevao upotrebu određene prikolice, zahtevao direktnu komunikaciju na određenim lokacijama puta, kao i svakodnevno praćenje, ažuriranje podataka i izveštaj o lokaciji.

Takođe, broker, a ne kamionska kompanija, je naveden kao prevoznik na tovarnom listu (Bill of lading). Sudija je rekao da su to dovoljne činjenice da bi se izvukao zaključak da su kamionska kompanija i vozač bili brokerovi agenti a ne nezavisni izvođači radova.

Šta ovo znači za brokere?

DOBRO PROVERITE TOVARNI LIST (BOL-Bill Of Lading). BOL je pravni ugovor. To je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji dokument u transportnoj industriji. To je ujedno i najviše zapostavljen dokument.

Obratite pažnju na to koliko kontrole IMATE i koliko kontrole ŽELITE nad Prevoznikom. Zašto? ŠTO MANJE KONTROLE se dokaže da je broker imao, imaće i manje odgovornosti pred sudom.

Opet ponavljam, vrlo je važno da imate dobar ugovor, jer ćete u suprotnom morati da nadoknadite štetu ne samo povređenom licu, nego i kamionskoj kompaniji i vozaču.

Šta ovo znači za prevoznike?

DOBRO PROVERITE TOVARNI LIST (Bill Of Lading). Proverite takođe i ugovor sa brokerom. Možda ne postoji klauzula o naknadi štete i možda imate pravo da nadoknadite od brokera svu štetu, advokatske naknade i sudske troškove.

Za sve Vas kojima treba savet u vezi sa nekom situacijom ili slučajem, javite mi se (TEL: 312-858-8209, MOB: 312-858-8780, E-MAIL: info@nata/law.com) KONSULTACIJE SU BESPLATNE!

Tekst: Igor Božić Foto: Nebojša Mijatović

YOU MAY LIKE