Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 4 godine ranije

By Antonije Kovačević

TRKA ZA OSKARA SE ZAHUKTAVA: “Teslin narod” premijerno u Vašingtonu!

Nakon premijernih prikazivanja u Beogradu, Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Patersonu u Nju Džersiju, dokumentarni film „Teslin narod“ imaće veliku premijeru 21. oktobra u Vašingtonu u čuvenom “Landmark Theaters E Street Cinema”.

Ovu premijeru organizuju Predstavništvo Republike Srpske u SAD i Srpski narodni savez iz Pitsburga.

Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, rađen je u koprodukciji Optimistic film i Radio Televizije Srbije.

KANDIDAT ZA OSKARA: Film “Tesla nation”

Na jesen film kreće u dalju distribuciju i promociju u Americi i biće prikazan u Čikagu. Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima. Takođe, postoji veliko interesovanje za film u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Ostvarenje Teslin narod uvršteno je u arhive vodećih svetskih institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka na Univerzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka „Elmer Holmes Bobst” u Njujorku, biblioteka „Hilman” Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

OD PRVOG SRBINA DO DANAŠNJIH DANA: Džek Dimić kao Nikola Tesla u filmu “Tesla nation”

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce programa „Apolo”, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi 100 znamenitih Amerikanaca, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistik filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, Go4Yu, De Vinci Airport Serbia- Aerodrom “Nikola Tesla”, Serb National Federation-Pittsburgh.

DRUGI PUT U POTERI ZA OSKAROM: Režiser Željko Mirković

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić. U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i distignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

Film traje 83 minuta.

KO JE ŽELJKO MIRKOVIĆ

Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u SAD. Vlasnik je produkcijske kuće „Optimistik film” od 2007. godine. Završio je Akademiju Umetnosti u Beogradu i master studije u medijima u Velikoj Britaniji na Univerzitetu „Burnmaut”. Trenutno završava doktorske studije na FMK Beograd.

Za svoje filmove osvojio je 53 međunarodne nagrade, a dokumentarni film “Drugi susret” bio je zvanični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014. godine.

Autor je i dokumentarnih filmova “Obećanje”, “Svetislav Pešić, više od trenera”, “Lajko Feliks – U potrazi za sobom”, “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, “Oženiću celo selo”, “21. sekund”, “Muharem”, “Muzika oči života”…

Radio je kao profesor filma i digitalnih medija u SAD.

Izvor: RTS Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE