Connect with us

Amerika

TRAMP PRETI: SAD će obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, ona je kriva za širenje virusa

Published

on

Privremena obustava u finansiranju SZO, prema rečima predsednika Trampa, odnosi se na period od 60 do 90 dana

Američki predsednik Donald Tramp je objavio da će SAD privremeno prestati sa finansiranjem Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog njenog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa. Privremena obustava u finansiranju SZO, prema rečima predsednika Trampa, odnosi se na period od 60 do 90 dana.

Istakao je i da je blizu završetka plana za zaustavljanje koronavirusa i ponovno otvaranje izmučene američke privrede u nekim delovima zemlje koji bi verovatno trebalo da budu spremni pre 1. maja.

Tramp je pre sedam dana zapretio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sada je otišao i korak dalje.

“Danas sam naredio obustavu finansiranja Svetske zdravstvene organizacije dok se sprovodi studija koja će ispitati ulogu SZO u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa”, rekao je na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Američki predsednik je rekao da SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.

Da je SZO obavila svoj posao i poslala medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njenom izvoru s vrlo malo preminulih“, dodao je.

Već danima Trampova administracija oštro kritikuje stav ženevske agencije UN, posebno stanovišta koja Vašington smatra previše povoljnim za Peking.

Vašington se posebno žali što su američke mere zaštite u krizi, poput postupnog zatvaranja granica, naišle na snažni otpor SZO, koji je “nastavio pozdravljati kineske čelnike zbog njihove spremnosti na deljenje informacija”.

Američki ministar spoljnih poslova Majk Pompeo rekao je da SAD žele “radikalno promeniti” način rada organizacije.

SZO NIJE USVOJILA PREDLOGE MERA: Nisu poslali medicinske stručnjake na vreme u Kinu

“U prošlosti je SZO napravio dobar posao. Nažalost, ovaj put nije dao sve od sebe i moramo se potruditi da podstaknemo radikalnu promenu”, rekao je.

Govoreći o ponovnom pokretanju američke privrede, Tramp je rekao da je blizu dovršetka plana o pokretanju privrednih aktivnosti, dodavši kako bi neke savezne države mogle biti spremne i pre 1. maja na temelju niske stope zaraze.

Tramp želi pokrenuti ekonomiju što je pre moguće, nakon što je usled zaraze koronavirusom umrlo 22.000 Amerikanaca, a nekoliko miliona je ostalo bez posla.

Poručio je kako će “ovlastiti” guvernere, uprkos sumnjama nekih stručnjaka da predsednik ima takva ovlašćenja, sprovoditi planove u svojim državama u odgovarajuće vreme. Rekao je da će razgovarati sa svih 50 guvernera o planu, verovatno u četvrtak video konferencijom.

Trampova radna grupa za koronavirus preporučila je ljudima širom zemlje da se pridržavaju strogih smernica socijalne distance do kraja aprila. Otvaranje nekih država pre toga bilo bi u suprotnosti sa smernicama u njihovom trenutnom obliku.

“Mislimo da će se neki guverneri naći u stvarno dobroj situaciji da otvore privredne aktivnosti pre kraja aprila”, rekao je Tramp i dodao da će drugima trebati duže razdoblje.

Tramp je u početku rekao da se nada ponovnom otvaranju privrede do sredine aprila, ali sve veći broj zaraza prisilio ga je da produži savezne smernice do kraja aprila. Neki medicinski stručnjaci postavljaju pitanje hoće li zemlja biti spremna do tada.

BROJ MRTVIH U SAD IZ DANA U DAN RASTE: Od korone je do sada preminulo 25.924 osoba

Tramp je rekao da neće pritiskati savezne države na ponovno privredno otvaranje, te je poručio da će svaka država imati svoj pojedinačni datum za pokretanje procesa.

“Ako nismo zadovoljni nekom državom, daćemo im do znanja da smo nezadovoljni”, rekao je Tramp, dodavši da će preduzeti mere ako se zdravstveni podaci promene.

Tramp je rekao da bi države trebalo da koriste bilo koji režim testiranja kako bi testiranja postala brojnija, predloživši i testiranje koronavirusa na državnim granicama, ali nije ponudio detalje o tome kako će to funkcionisati.

Tramp se bori protiv optužbi da je sporo odgovorio na pandemiju, a podrška javnosti koju je imao u vođenju krize je pala.

SAD imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posledica koronavirusa. Prema najnovijim podacima, SAD ima više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

IZVOR: Agencije/ SMH FOTO: Vikipedia

Advertisement