Connect with us

Amerika

TRAMP MIRNO SPAVA: Zašto demokrate nemaju šanse da smene Trampa i zašto se, iako to znaju, toliko trude?

Published

on

Funkcioneri Demokratske stranke koji će danas u Vašingtonu pokušati da nadglasaju republikance u američkom Predstavničkom domu i pokrenu proces opoziva predsednika Donalda Trampa – takozvani impičment, nemaju mnogo šanse da u krajnjem skoru izbore pobedu.

Tačnije, smene Trampa.

Ako bi taj postupak bio uspešno završen, zaista bi mogao da dovede do promene na čelu države, ali radi se o neverovatno teškom procesu, pogotovo ako se uzmu u obzir političke podele u Vašingtonu.

Proces impičmenta je, u stvari, toliko težak da nikada kroz istoriju nije bio uspešan.

Nensi Pelozi, najviša funkcionerka demokrata i predsednica Kongresa, prvobitno je odbijala ideju o procesu opoziva, možda i zbog straha da će to ugroziti šanse umerenih demokrata za reizbor sledeće godine, a time i većinu. Mala je verovatnoća da će cela zamisao uspeti i može kao bumerang da se vrati demokratama.

Zašto je proces opoziva tako komplikovan i zašto su demokrate spremne da rizikuju?

Teško je skloniti predsednika sa funkcije zbog načina na koji proces funkcioniše – potrebno je da prođe kroz oba doma Kongresa.

„U Predstavničkom domu potrebna je prosta većina. Ako demokrate imaju kontrolu, svakako mogu da opozovu predsednika, pogotovo republikanca ako dokažu da je počinio ozbiljan zločin ili prekršaj”, rekao je za BBC Džonatan Tarli, profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington.

Endrju Džonson i Bil Klinton
DVOJICA U IDSTORIJI Džonson i Klinton opozvani u Predstavni;kom domu, ali kasnije oslobođeni optužbi pred Senatom

Sledeći korak je da Senat odluči da je predsednik kriv. Ako se to desi, predsednik će biti opozvan sa funkcije. Ali tu nije dovoljna prosta većina.

„Mala je verovatnoća da Senat, u kojem republikanci imaju većinu, proglasi krivim predsednika Trampa. A pogotovo što u Senatu za opoziv mora da glasa dve trećine ukupnog broja članova”, ističe profesor Tarli.

U brojevima – to je 67 od 100.

U sadašnjem sastavu republikanci imaju 53 predstavnika.

Kroz istoriju procedura za opoziv pokrenuta je protiv samo dva predsednika – Endrua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Obojica su u Senatu oslobođena krivice.

Izvor: BBC Foto: Printscreen/Wikipedia

Advertisement