Connect with us

Amerika

TRAMP IZGUBIO PRVU RUNDU: Predstavnički dom izglasao impičment, 10 republikanaca glasalo “za” (VIDEO)

Published

on

Predstavnički dom glasao je za opoziv predsednika Trampa zbog “podsticanja na pobunu” prošle srede na Kapitolu, u kojoj je poginulo petoro ljudi, čime je ušao u u istoriju kao jedini predsednik protiov koga je dva puta pokrenut impičment.

Konačno glasanje bilo je 232 prema 197, a deset republikanaca pridružilo se svim demokratama (222) podržavajući zahtev za impičmenu koji predsednika tereti za „podsticanje pobune“.

Znamo da je predsednik Sjedinjenih Država podstakao ovu pobunu, oružanu pobunu protiv naše zajedničke države“, rekla je pred glasanje spikerka Doma Nensi Pelosi. “On mora da ide. On je jasna i prisutna opasnost za naciju koju svi volimo.”

NEKI SU ODMAH OSUDILI “IZDAJNIIKE” MEĐU REPUBLIKANCIMA: Spisak od 10 imena

Tramp je prvi put opozivan u decembru 2019. godine zbog njegovih navodnih pokušaja da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži kriminalno poslovanje porodicu Bajden. Njegov drugi opoziv dolazi samo nedelju dana pre nego što će novoizabrani predsednik Džo Bajden položiti dužnost kao njegov naslednik. Od osnivanja države opozvana su samo još dva predsednika.

Neki od kogresmena republikanaca, poput Džima Džordana iz Ohaja, skrenuli su pažnju na licemerje demokrata, koji su oćutali ili podržali višemesečno nasilje proletos i letos na ulicama američkih građana.

Demokrate su rezoluciju o opozivu donele brzinom bez presedana, odustajući od tipičnog procesa održavanja ročišta i sprovođenja istrage.

Zahtev o impičmentu uskoro će se sada uputiti u Senat, gde će se odlučivati da li će Tramp biti osuđen i uklonnjen sa funkcije. Vođa republikanske senatske većine Mič MekKonel rekao je da nije doneo odluku o tome hoće li glasati za osudu predsednika.

Sa samo sedam dana preostalih u Trampovom mandatu, suđenje u Senatu moglo bi se proširiti na mandat njegovog naslednika. Ako se to dogodi, Senat bi i dalje mogao da odluči da osudi gospodina Trampa i zabrani mu obavljanje bilo koje savezne funkcije u budućnosti. Za izricanje osuđujuće presude potreban je glas dve trećine Senata.

Predsednik je odbio da preuzme odgovornost za svoju ulogu u podsticanju rulje koja je upala u Kapitol, insistirajući u utorak da je njegov govor pre nereda bio “potpuno prikladan”.

Izvor: CBS News Foto: NBC News

Advertisement