Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

TRAGIČNA SUDBINA SRPSKOG PRINCA: Đorđe Karađorđević je proveo 15 godina u duševnoj bolnici, a društvo mu je pravio znameniti guslar!

Poznato je da je princ Đorđe Karađorđević punih 15 godina proveo u dušvenoj bolnici u Toponici kod Niša, ali gotovo niko ne zna da je tamo imao i poseban koncert.

Za njega je nastupao u to vreme znameniti guslar i narodni pevač poreklom iz Male Drenove kod Trstenika Vojislav Erac, zvani Šumadinac (1914-1942). Zapis o ovom događaju ostavio je upravnik Uroš Jekić, a zabeleženo je i da je od kneza Pavla, trstenički umetnik dobio na poklon gusle od suvog javorovog drveta 1928.godine.

Vojislava Šumadinca je na kraljevski dvor doveo ujak, general Ilia Brašić. I ovaj podatak ukazuje na nemali ugled koji je uživao guslar iz Male Drenove.

-Jedan je od poslednjih naših guslara i pevača narodnih epskih pesama iz Šumadije – navodi se u biografiji Vojislava Erca. – Obišao je desetine gradova širom tadašnje Jugoslavije, o čemu svedoči njegov „Dnevnik“. Sam je sastavljao i štampao stihove pesama koje je pevao uz gusle. Po odobrenju Ministarstva prosvete pevao je i guslao u školama širom zemlje.

Erac je završio pinterski zanat, a 1935.godine upisao Trupnu podoficirsku školu na nagovor ujaka. Ipak, gusle je pretpostavio uniformi. Nastupao je sve do smrti, a poslednji put u rodnom selu 29.marta,1941.godine kada je kralj Petar Drugi Karađorđević preuzeo prestol.

Na žalost, upravo u povratku iz rodnog kraja, u selu Bogdanje je uhapšen. Prvo je odveden u logor na Slobodištu kod Kruševca, a potom u Logor „12.februar“ u Nišu.

Streljan je na Bubnju 15. decembra,1942.godine.

-Nakon pogibije Vojislava, njegova supruga Jelenka (Stanić) je prerezala strunu na guslama i narednih 20 godina nosila je crnu odeću u znak žalosti – ispisano je u biografiji ubijenog guslara.

Iza sebe je ostavio sina, Milovana Erca, koji se proslavio kao književnik i publicista. Imao je samo tri godine kada je ostao bez oca, ali mu je posvetio potresne priče.

-U devojačkom sanduku za miraz mati je dugo čuvala zub mog oca, viđao sam je često kako se moli s njim ispod ikone Svetog Nikole – ispričao je Milovan Erac. – Ovo je jedino što imam od tvog oca, to je njegova kost, govorila je kada je zub predala na čuvanje.

PROČITAJTE VIŠE:

STAVLJENA TAČKA, NOVA STUDIJA POTVRDILA: Krstionica kneza Višeslava je srpskog, a ne hrvatskog porekla!

SIMBOL MRAČNIH VREMENA: Pre 31 godinu bankarki Dafini misteriozno je poginula cela porodica!

STEFAN MILENKOVIĆ NA TURNEJI PO SAD: “Dolazim da vidim brdo prijatelja u Americi, tamo sam proveo 24 godine”

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Facebook/ Vojvoda/ S.Babović

YOU MAY LIKE