Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

TRAGIČAN PRVI LET: Najpoznatiji par roda u Srbiji izgubio ptiće, ubio ih strujni udar!

Šumadijsko selo Saranovo već dve godine postalo je poznato jer ima dva nova i neobična stanovnika. Rode Saru i Novka koje su ime dobile upravo po ovom malom mestu nadomak Rače, a gnezdo su svili na jednom dimnjaku visokom preko 10 metara.

U prethodnih par meseci iz ovog gnezda pristizali su samo lepi prizori. Povratak roditelja u gnezdo, ležanje na jajima, rađanje mladih, briga roditelja o mladuncima. Uživanje u rastu ovih ptica prekinuto je lošim vestima jer su prilikom svog prvog leta, dva mladunca od ukupno četiri koliko su Sara i Novko podigli ove godine, nastradala su od strujnog udara na niskonaponskom stubu koji se nalazi u blizini gnezda.

“Rode su jedna od vrsta koje najčešće stradaju od elektrokucije. Кako bi se problem rešio, potrebno je ove opasne stubove izolovati da bi se sprečilo dalje stradanje. Zbog toga, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2018. godine aktivno prati i beleži slučajeve stradanja ptica na dalekovodima. Pomenute aktivnosti izuzetno su zahtevne i skupe, te ih naše Društvo ne može sprovoditi samostalno, već u saradnji sa kompanijama koje se staraju o prenosnoj i distributivnoj mreži”, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dugoročno posmatrano, najvažnija aktivnost u sprečavanju elektrokucije narednih decenija biće izmena načina konstruisanja stubova i zamena opasnih bezbednim elementima. Drugu godinu zaredom, zahvaljujući saradnji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa kompanijom Lunatronik, javnost je bila u prilici da, uz pomoć 4G kamere sa solarnim napajanjem, prati uživo video prenos iz gnezda roda Sare i Novka.

“Strujni udari, elektrokucija, i sudari sa žicama dalekovoda, kolizija, koji uzrokuju hiljade smrtnih slučajeva i povreda koje bi se mogle izbeći, predstavljaju jednu od najvećih pretnji divljim pticama”, ističu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE