Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

TRAGEDIJA NA PROKLETIJAMA: Naučnica iz Hrvatske se okliznula, pala i umrla! (VIDEO)

Naučnica iz Osijeka poginula je u planinarskoj nesreći koja se dogodila u ponedeljak na planini Jezerski vrh u Albaniji. Pešačila je u grupi od pet ljudi, uključujući nju, sve članove Univerzitetskog planinarskog društva ALTIUS. Prema informacijama Hrvatske gorske službe spašavanja, ona se u jednom trenutku okliznula i, nažalost, prilikom pada zadobila povrede od kojih je preminula. Ostatak grupe se vratio u Hrvatsku.

-Penjali su se na vrh u Prokletijama, bilo ih je petoro i jedan član grupe se okliznuo. Skliznula je prilično nisko prema dnu i prilikom pada zadobila smrtonosne povrede. To se nije desilo u trenutku kada su zvanično stali da se odmore, bili su u pokretu, ali je svako od njih povremeno stao da se odmori – rekli su.

U HGSS-u napominju da su svi imali propisanu zaštitnu opremu koja je uobičajena za kretanje u ovakvim uslovima.

-Ona se okliznula i dogodila se tragedija, nažalost, i u trenutku kada se dogodila nezgoda već su prošli najstrmiji deo. Bili su na malo ravnijem terenu. Ostali planinari su potreseni i u šoku, naravno, ali su fizički dobro. Spuštali su se posle toga polako i krajnje oprezno, upravo zato što su bili u šoku, ali sada su stigli kući – objašnjavaju.

Sa njima su prilikom spuštanja bila i dva planinara iz Srbije, koji su takođe videli nesreću koja ih je potresla, pa su se okupili da se što bezbednije vrate na dno.

-Nisu se penjali zajedno, to su bile zasebne grupe koje su se spojile nakon nesreće – zaključuju iz HGSS-a.

Prema prvim informacijama, radi se o 43-godišnjoj naučnici Željki Lončarić iz Osijeka, kojoj je njen kolega i mentor Branimir K. Hackenberger, oprostio se emotivnom objavom na Fejsbuku.

-Ove reči ne znače zbogom, već su poslednja zahvalnost tebi, koji ste sa toliko strasti i ljubavi pristupili životu. Svaki trenutak proveden sa tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate morske dubine do penjanja na vrhove planina koje su te oduvek mamile svojom neopisivom lepotom. Bila si više od prijatelja! Bila si vodič kroz nepoznato, svetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili, ti si ostala vezana za mene, pomažući mi i bodreći me.

Tvoj tragični odlazak na ovo prokleto i ukleto planinarenje probo je naša srca. Međutim, tvoje telo je možda napustilo ovaj svet, ali duh i ljubav ostaju sa nama zauvek. Sećanja na tebe vodiće nas kroz najmračnije noći, tvoja hrabrost će nas inspirisati da se suočimo sa sopstvenim strahovima, a sećanja na sve tvoje radosti biće naša radost – deo je njegove oproštajne poruke.

Kosovska planinska služba za potragu i spasavanje saopštila je da je njihov tim, zajedno sa albanskom državnom policijom, započeo akciju spasavanja iz doline Valbone, a potom su helikopterom prevezeni do obližnje tačke gde je bilo moguće sleteti. Tim za potragu i spasavanje je takođe olakšao izvlačenje tela i transport helikopterom do mrtvačnice.

-Najpre je urađen pristup oštećenom L.Ž., rođenom 1981. godine, koji je zadobio smrtonosne povrede i zatečen je bez znakova života. Svi su prevezeni u najbližu bolnicu – saopštili su.

PROČITAJTE VIŠE:

BALKAN UDRUŽIO SNAGE U POTRAZI ZA MALOM DANKOM: Crna Gora uputila apel građanima! (FOTO)

KOMANDIRI ZAVRŠILI HUMANO HODOČAŠĆE: Za 9 dana prešli peške 440 kilometara do Ostroga za malu Anastasiju! (FOTO)

SRPSKA SNAJKA POKAZALA STRANCIMA KAKO SE ŽIVI NA BALKANU: Evo šta sve može da se kupi za 10 dolara! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE