Connect with us

Srbija

TKV PROTIV BEOGRADSKIH SIVIH FASADA: Njeni grafiti su jedinstveni na svetu, sad ima i francuski orden Viteza da to i dokaže

Published

on

Aleksandra Petković već 15 godina radi ono što želi, bavi se street umetnošću i tako je menja, obogaćuje, doprinosi i teži da bude slobodna. U skladu sa željama je i njeno umetničko ime D Kraljica Vila (The Kraljica Vila – TKV).

„Počela sam sa 16 godina sa nekom srednjoškolskom šalom, koju su svi shvatili ozbiljno i baš to mi se dopalo. Koliko god ozbiljno treba poslu pristupati, ipak treba zadržati i dozu neozbiljnosti, tako da on bude i neka vrsta diverzije“, kaže beogradska umetnica.

Od prvog šablona i prve slike Beograd je za Te-Ka-Ve neiscrpan prostor u kome može da iskaže svoje emocije. Njena dela nalaze se na zidovima od Dorćola, Sava Male, preko Vračara, do Novog Beograda u kojem je odrasla, i Bežanijske kose.

I na zidovima mnogih evropskih gradova. U knjizi o 50 najboljih strit art umetnica, objavljenoj u Londonu, nalazi se i Aleksandrin rad. Nedavno je dobila i francuski orden Viteza umetnosti i književnosti.

„Potpuno sam posvećena umetnosti, a orden je još jedna motivacija da podržim umetnost i druge ljude, jer je meni u umetnosti najvažnija razmena“, ističe Kraljica Vila.

View this post on Instagram

… at first there was an empty space

A post shared by TKV (@kraljica_vila) on

Od umetnosti nije lako živeti, ali je, kaže, još teže živeti bez nje. Umetnost je za Kraljicu Vilu način života, i skup vrednosti koje nosi u sebi.

Šablone sa zidova odavno postavlja i na platna. Izložba Zapisi pred san, inspirisana istoimenom knjigom Sei Šonagon, dvorske dame carice Sadako iz perioda Heian – zlatnog doba japanske kulture, predstavlja prepoznatljiv i jedinstven street art.

Koliko god ozbiljno treba poslu pristupati, ipak treba zadržati i dozu neozbiljnosti, tako da on bude i neka vrsta diverzije

TKV

„Oduvek sam volela japansku kulturu i dok sam je istraživala, naišla sam na tu knjigu. Bilo mi je jako romantično, jer vi vidite nečiju ličnu belešku od pre deset vekova. Možete da zamislite kako je izgledao život jedne dvorske dame. Moji crteži su zapravo odgovor na njene emocije“, objašnjava Kraljica Vila.

Njenu viziju Beograđani mogu da vide u Jugoslovenskoj kinoteci do 2. novembra.

TEKST: RTS, FOTO:


Advertisement