Connect with us

Amerika

TIHI KUTAK HRISTOV: Jedna od poslednjih uloga Nebojše Glogovca u filmu o čikaškom vladici Mardariju

Published

on

“Tihi kutak Hristov” je igrano-dokumentarni film o Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornata nadomak Podgorice, do dalekog Libertvila

Film “Tihi kutak Hristov”, posle premijere na Svečanoj Istočnoameričke eparhije SP0C u Bostonu, biće prikazan i u drugim gradovima SAD. Projekcije se održavaju povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Njujorku, Ohaju, Nju Džersiju i Klivlendu.

Film “Tihi kutak Hristov” snimljen je po blagoslovu visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, u produkciji manastira Ostrog i Delius filma.

“Tihi kutak Hristov” je igrano-dokumentarni film o Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornata nadomak Podgorice, odakle je krenuo još kao dečak, do dalekog Libertvila. 

Film je snimljen povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od njegovog upokojenja.

Ideja ovog projekta je da film bude savremeno Žitije svetitelja, kako bi vaskoliki srpski narod saznao o životu Ivana Uskokovića, monaha Mardarija, danas Svetitelja priznatog od strane Srpske, Ruske i Moldavske pravoslavne crkve.

VELIKI NEBOJŠA GLOGOVAC: Jedan od poslednjih pojavljivanja na filmu

Sveštenika u filmu tumači Nebojša Glogovac, kome je ovo bilo jedno od poslednjih pojavljivanja pred kamerama.

U ostalim ulogama su se našli Radivoje Bukvić – vladika Mardarije, Vuk Bubalo – Ivan (dete), Lazar Šćekić – Ivan (16 godina), Kristina Stevović – Majka Ivanova, Sloboda Mićalović – bolničarka.

Scenario i režiju potpisuje Radisav Jevrić.

Direktor fotografije je Miodrag Miša Jelić, za montažu je zadužen Marko Kovačević, muziku su radili Matea Prljević i Eleni Karaindrou, a izvršni producent je Ivana Kostić, Delius film.

TEKST: Serbian Times FOTO: Promo

Advertisement