Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

“TI NIŠKI LEKARI SU LAŽNI HEROJI!”: Žestoka rasprava u Utisku nedelje, Olja Bećković puštala reklame da prekine svađu!

Varničilo je sinoć u emisiji Utisak nedelje, žestoko je bilo između Radeta Panića iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i rukovodioca niške Klinike za kardiohirurgiju, doktora Dragana Milića. U jednom trenutku je rasprava postala toliko burna da je voditeljka Olja Bećković morala da prekine emisiju i od režije zatraži da pusti reklame.

Buru je izazavao poduhvat lekara iz Niša koji su operisali vikendima i to bez nadoknade, kako bi smanjili liste čekanja za kardiološke operacije.

Panić je ocenio da „nije nikakvo herojsko delo“ to što su lekari Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu radili 12 uzastopnih vikenda prekovremeno kako bi eliminisali liste čekanja tvrdeći da se nije radilo 12 već deset nedelja.

„Da li neko manipuliše tako što napravi listu čekanja pa je onda reši. To su lažni heroji… Ako imate 13 radnih dana u kojima je direktor klinike pustio više nego što zakon dozvoljava i tim danima nisu rađene operacije, on je od 13 do 20 pacijenata poslao na listu čekanja“, ocenio je Rade Panić, član Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

On je tokom emisije pokazao i dobijeni zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koju je dobio od KC Niš, na šta je dr Milić demantovao te tvrdnje u tom zahtevu.

„Ako je istina to što priča dr Milić, onda pozivam ministarku (zdravlja Danicu Grujičić) i zdravstvenu inspekciju da gospodina (direktora KC Niš Zorana) Perišića ili nekog iz uprave kazni za obmanjivanje javnosti“, izjavio je dr Panić i dodao kako ova niška klinika ne radi sve operacije i da zbog toga neki niški osiguranik biva poslat u Beograd.

On se osvrnuo i na navode da ova niška klinika ima samo jednu EKK mašinu, naovdeći da su bile donirane dve, a da se jedna ne koristi.

„Ako je istina da EKK ne može da se koristi, onda se ona rashoduje… Ako može da se popravi mašina, onda će moći da rade dve operacione sale. Dakle, loše rukovodstvo profesora Milića je od samog početka dovelo do ovakvog stanja, a sada pokušava da ovo predstavi kao herojsko delo“, rekao je dr Panić, pa nastavio:

„Nišu ne treba lažni institut gde će tamo nekog zvati profesorom, a da mu valjano nije odobrena ni docentura“, rekao je dr Panić, a ova izjava je izazvala burne reakcije u studiju.

„Ovo je jako nisko. Kako vas nije sramota? Onda je ceo moj život falsifikat i tri specijalizacije“, odgovorio je dr Milić.

„Ovo rešite na sudu. Ovo je neprijatno i nisam zamišljala da budem u policiji jer je ovo neka policijska rasprava unutar neke sudnice“, izjavila je voditeljka Olja Bećković i prekinula ovu raspravu.

S druge strane, rukovodilac niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić demantovao je te navode i naveo da je „cela ova hajka pokušaj da Niš ostane crna rupa“. Voditeljka Olja Bećković je na kraju emisije istakla kako je za nju ovo bila „jedna od najtežih emisija za ovih 30 godina i zahvalila se gostima što su ostali do kraja“.

Rasprava je stigla do vrhunca kada je Panić pomenuo „vrlo prljavu prošlost dr Milića“. Olja Bećković je rekla da je to ispod nivo na koji se naviklo u njenoj emisiji, a dr Milić je konstatovao da je „njegovo prisustvo suvišno“.

Sve je prekinuto reklamama, a nakon pauze strasti su koliko-toliko smirile i dr Milić ipak nije napustio studio „Utiska nedelje“. On je, odgovarajući na navode Panića, kazao da „po ko zna koji put sluša neistine“.

„Sve što je rekao gospodin Panić ne stoji kao činjenica. Ja razumem da on pominje neke podatke koje su dobijeni iz nekog ‘informacionog’ sistema, taj sistem je izgleda alfa i omega svega, svi ovi podaci su apsolutno netačni i 127 osoba koje rade na našoj klinici znaju da to nije tačno“, rekao je on.

Milić je odgovorio i na to što radi samo jedna EKK mašina, navodeći da za drugu mašinu serviser nije hteo da da pisanu garanciju da je ona bezbedna.

„Ovo je klasična podmetačina. Suština ove priče je da Niš ostane kasaba i crna rupa… Mi nismo tražili ovu medijsku kampanju i mi smo prvi rekli da nismo heroji, mi smo radili naš posao i spasavali smo živote naših građana. Ne tražimo medalje, ordenje ili novac, ali nećemo dozvoliti ponižavanje“, zaključio je dr Milić.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

ČIKA NENAD POSLEDNJI U EVROPI RUČNO PRAVI PARFEME: Da bi vam napravio parfem po meri treba da mu odgovorite na dva pitanja!

Izvor: Nova
Foto: Printscreen Video Nova.rs

YOU MAY LIKE