Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

TEŽAK ŽIVOT GLUMICE VESNE PEĆANAC: Nekada je glumila kultne uloge, a danas se hrani u narodnoj kuhinji

Glumica Vesna Pećanac godinama je u teškoj materijalnoj situaciji, pa je iz tog razloga redovna korisnica kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva u Beogradu.

Ona se tako našla među nekoliko potrebitih, koji su i na najradosniji hrišćanski praznik Božić otišli po svoje sledovanje hrane u prostorije Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u Francuskoj ulici u Beogradu, koja već godinama obezbeđuje hranu i osnovne životne namirnice za sve one koji žive na rubu egzistencije u našoj prestonici.

Vesna Pećanac

Na fotografijama do kojih je Kurir došao vidimo da je na božićnom ručku, na kome se nalazila i Vesna, bio prisutan i patrijarh srpski Porfirije, koji je najpre ručao s korisnicima kuhinje, a zatim s njima i porazgovarao na brojne teme. Inače, pre samog ručka s patrijarhom, glumica i ostali korisnici kuhinje dobili su od patrijarha i božićni paketić.

Vesna Pećanac
FOTO: PIRNTSCREEN/INSTAGRAM/PORFIRIJE_PATRIJARH

Kada su saznali za Vesninu tešku materijalnu situaciju, njene kolege glumci su počele da se organizuju kako bi prikupili novac za nju i pomogli joj da prebrodi težak period u kome se nalazi.

Gorica Popović kratko nam je prokomentarisala celu situaciju s Vesnom.

– To je teška priča. Ona ima penziju, povremeno igra svoju monodramu kod nas u Ateljeu 212. Tuga, sjajna glumica – kratko je rekla Popovićeva.

Novica Antić, upravnik Ateljea 212, kaže da su oni prvi kad treba da se pomogne Vesni.

– Igrala je pre korone kod nas svoju predstavu i sav prihod je išao njoj. Sada ne može da se izvodi monodrama zbog korone. Kada je bila u bolnici, mi smo prvi otišli i kupili sve što joj treba. Trajno rešenje moraju da našu nadležne gradske službe – ističe Antić. Glumici je, kako saznajemo, nuđeno da bude smeštena u starački dom, ali je to odbila.

I reditelj Srđan Dragojević se oglasio povodom celog slučaja preko društvenih mreža.

– Jeste važno to da li će Đoković ući u Australiju i nepravda prema njemu. Ali spomen na ovakve nepravde, sistemske, svakodnevne, nama ispred nosa, čuđenje traje dva dana. I zatim – muk. Umetnici ovom narodu nisu bitni. Žive u senci i umiru u siromaštvu. Velika glumica Vesna Pećanac. Borio sam se kao poslanik protiv ideje da se ukinu nacionalne penzije za umetnike. Oborio sam zakon i sačuvao ih, ali nisu dodeljene sedam godina. Nije lepo da umetnici dožive ovako nešto – napisao je reditelj na Tviteru.

Vesna Pećanac, glumica i supruga legendarnog crnogorskog režisera Živka Nikolića, ranije je već odgovorila na glasine o svom teškom životu. Glumicu život nije mazio, pa je za kratko vreme pogodilo više porodičnih tragedija: prvo je izgubila muža, da bi joj potom preminuli i roditelji. Nakon ovih gubitaka, Vesna je pala u duboku depresiju.

U javnosti su se ranije o njoj pojavili brojni napisi praćeni pričama da živi u bedi, te da je nakon uspeha preživela velike strahote.

– Mnogo su me vređali, ja sam to zaboravila. Beskrajno me je povređivalo. Beskrajno mi je bilo teško, ali večeras mi je svanulo. Ja sam u ljubavi molila Gospoda da moje srce očisti kako bih se srela s vama i čistog srca sam se srela s vama – rekla nam je Vesna sa osmehom na licu pre nekoliko godina. U medijima se 2006. pojavila vest da Vesnu sin fizički zlostavlja, zbog čega je iz straha za život pobegla iz porodičnog doma u prihvatilište za žrtve nasilja u porodici. O tome nikada nije javno govorila. U septembru 2021. glumičin sin je objavio status na Fejsbuku u kom je naveo da je njegova mama imala saobraćajku i da je tom prilikom otkriveno i da je pozitivna na koronavirus.

Keva mi je imala saobraćajku juče. Klepio ju je auto i slomio joj pet rebara. U Kliničkom centru su joj konstatovali pozitivnost na kovid i sad je onako slomljenu prebacuju u kovid bolnicu u Bataji. To znači da neću moći da je posetim. Drž’ se, Veki – napisao je njen sin Petar tada, a onda kroz nekoliko sati obrisao svoju objavu.

Vesnu smo upoznali kada je dobila ulogu u kultnom ostvarenju Živka Nikolića “Lepota poroka”, premijerno prikazanom 1986. godine, a potom je glumila u filmovima “U ime naroda”, serijama “Oriđinale”, “Đekna još nije umrla, a ka’ će, ne znamo”, koje je takođe režirao Nikolić. Bila su retka njegova ostvarenja u kojima nije glumila, a o njihovom braku i ljubavi glumica ima samo reči hvale.

– Živko je bio predivan čovek, skroman, drag, duhovit beskrajno, sve probleme je rešavao humorom. Bio je toliko dobar i divan da je i ćutanje s njim bilo divno. Redak. Takvi se više ne rađaju – rekla je setno Vesna, kojoj je muževljeva smrt teško pala.

Tekst: Kurir.rs/ A. Panić Foto: INSTAGRAM/PORFIRIJE_PATRIJARH

YOU MAY LIKE