Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

TESLIN DAN NA NIJAGARI: Srpskom naučniku došli da se poklone Kanađani, Amerikanci, Gruzini, Rumuni, Filipinci… (FOTO GALERIJA)

Dan Nikole Tesle konačno je dozivio svoju kanadsku premijeru. U Niagara Folsu ove godine, a povodom Teslinog rođendana, održana je prva manifestacija posvećena delu srpskog genijalca i čovjeka ispred svog vremena.

Teslin dan, koji je sada i zvanični praznik provincije Ontario privukao je na stotine posjetilaca mnogih nacionalnosti, kako bi se još jednom uvjerili ko je bio Nikola Tesla, odakle potiče i da mu se na svečan način zahvale na ulozi koju je dao čovječanstvu.

TESLI U ČAST: Nijagarini vodopadi u bojama srpske trobojke noć uoči Teslinog rođendana

Veličanstven prostor pored Nijagarinih vodopada ispunili su brojni gosti, kao i učesnici prigodnog programa. Među zvanicnicima se našao ambasador Republike Srbije u Otavi, Dejan Ralević, generalni konzul u Totontu Nebojša Tatomir, vladika kanadski Mitrofan sa sveštenstvom, gradonačelnik Niagara Falls Džimi Diodati, kao i srpski i kanadski predstavnici u provincijskom i saveznom Parlamentu.

U svojim kratkim obraćanjima svi su oni istakli ulogu srpskog genijalca, kao i značaj ovog dana koji će postati tradicionalan u Niagari Falls. U bogatom kulturnom programu učestvovali su mladi folkloraši iz KUD “Studenica” (Niagara Falls), “ANIP VEZ” (Hamilton), folklorna grupa Gruzijaca, plesna grupa Filipinaca, tamburaši iz Niagare, kao i rumunski trubači.

DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE: Teslin dan na Nijagari privukao je mnogo ljudi, raznih nacionalnosti

Ovaj izuzetan događaj okončan je veličanstvenim vatrometom, uz poziv na novo druženje iduće godine.

Tekst: Ilija Vujanović Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE