Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

TERORIZAM IZ MRŽNJE: Ubica iz Bafala priznao krivicu za rasno motivisani masakr u prodavnici!

Napadač koji je ubio desetoro crnaca u jednoj prodavnici u Bafalu, u Njujorku, u ponedeljak se izjasnio da je kriv po optužbama za ubistvo i terorizam motivisan mržnjom, što garantuje da će ostatak života provesti u zatvoru.

Pejton Gendron se o krivici izjašnjavao u sudnici nekoliko kilometara udaljenoj od prodavnice gdje je, naoružan poluatomatskom puškom, izvršio rasistički napad.

Gendron se izjasnio krivim po svim tačkama optužnice, uključujući ubistvo, zatim ubistvo kao zločin iz mržnje i domaći terorizam motivisan mržnjom, što nosi automatsku doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu. Gendron je takođe priznao krivicu za ranjavanje tri osobe tokom napada u maju.

Tokom 45-minutnog sudskog pretresa, 19-godišnji napadač nije pokazivao mnogo emisija – odgovorao je “da” i “kriv sam” dok je sudija navodio sve žrtve po imenu i pitao ga da li ih je ubio zbog rase.

U sudnici su bile i porodice žrtava, gradonačelnik Bafala Bajron Braun i šef policije. Mnogi su plakali.

“Brza pravda” – tako je rezultat suđenja opisao okružni tužilac Džon Flin koji je dodao je da je to prvi put da je neko u državi Njujork proglašen krivim po optužbi za terorizam motivisan mržnjom.

“Taj ključni korak predstavlja osudu rasističke ideologija koja je podstakla njegove užasne poteze 14. maja. Nadamo se da će konačan ishod optužbi barem malo pomoći da potrebe žrtava i zajednice i dalje budu u fokusu javnosti”, rekao je Gendronov advokat Brajan Parker.

Gendron se izjašanjavao o krivici nakon novih masovnih ubistava proteklih nedelja – u Volmartu u Virdžiniji, gej klubu u Koloradu i na Univerzitetu Virdžinije.

Nekoliko dana nakon masakra u Bafalu, 19 dece i dvoje nastavnika je ubijeno u pucnjavi u u školi u Juvaldeu, u Teksasu.

Gendron se prethodno izjasnio da nije kriv za odvojene federalne optužbe za zločin iz mržnje, za koje bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu ako bude proglašen krivim. Iz Sekretarijata za pravosuđe nije saopšteno da li će tražiti smrtnu kaznu.

Gendron je legalno kupio poluautomatsku pušku kojom je izvršio napad, koji je direktno prenosio sa kamere na šlemu.

Žtve su imale od 32 do 86 godina, a među njima je bio i čuvar koji je pokušavao da zaštiti kupce, jedan sveštenik, te majka bivšeg šefa vatrogasne službe u Bafalu.

Gendron je bio motivisan rasističkom ideologijom o nadmoći bijelaca. U dokumentima, koje je objavio na internetu prije napada, rekao je da se odlučio za prodavnicu u Bafalu zato što je bila u pretežno crnačkom naselju.

Poručio je da ga je inspirisalo verovanje u teoriju zavjere da postoji plan da se umanji moć bijelaca u SAD tako što će biti zamijenjeni nebjelačkim imigrantima.

Porodice žrtava su posle napada zatražile od Kongresa da se kroz usvajanje zakonskih prijedloga suprotstavi ideologiji superiornosti bijelaca i oružanom nasilju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CBS News

YOU MAY LIKE