Chicago
39°
Partly Cloudy
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 17mph N
Humidity: 70%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 5
TueWedThu
46/36°F
37/27°F
48/45°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

TANJA IMA TROJE DECE I ZVER OD 40 TONA: Godinama je tražila posao, a sada u šleperu krstari celom Evropom!

Posao kamiondžije nosi mnogo izazova, tako da se žene retko odlučuju za ovo zanimanje. Dugi sati na putu obeshrabruju ih da profesionalno sednu za volan, ali Tanja Glogonjac (49), iz Bavaništa, kaže da uživa dok krstari Evropom za volanom šlepera.

-Prija mi da budem sama i da sama donosim odluke o tome kako ću obaviti posao – kaže nam ova nasmejana crvenokosa žena. – Ovo je profesija koja zahteva posvećenost i naporan rad, ali je uzbudljiva i svrsishodna. Mene upravljanje šleperom čini srećnom.

Za svojim poslom iz snova Tanja je dugo tragala. Do 35. godine je bila domaćica, a onda je dve godine imala svoju prodavnicu. Posle je radila svugde gde je bilo posla: u klanici, pekari, ćevabdžinici, kao servirka u bolnici…

-U to vreme imala sam porodične lomove i bila mi je potrebna finansijska sigurnost – priča Tanja iz kabine teretnjaka slovenačke firme dok vozi kroz Austriju na putu ka Nemačkoj.

-U bolnici su mi obećali ugovor na dve godine, a dobila sam na šest meseci. Nisam videla izlaz iz problema, a opet sam razmišljala kako da zaradim novac radeći nešto što bi me ispunjavalo. Slučajno sam videla oglas da traže pet vozača kamiona. Crv mi je ušao u glavu i rešila sam da položim vozački ispit.

Dobila je vozačku dozvolu za upravljanje kamionima i šleperima i krenula u potragu za većom zaradom i boljim životom.

-U auto-školi su me naučili kako da držim pravac za volanom, ali nisam savladala vožnju u praksi – kaže Tanja.

-U početku sam išla sa kolegom, koji je vozio za Tursku. Pomogao mi je da se osamostalim, a i da pronađem posao. Svi su bili iznenađeni kad su me videli, ali su mi pružili šansu. Nije lako putovati sam, no još teže je biti sa nekim. Teško je deliti kabinu 24 sata sa još nekim, i to sedam dana u nedelji. Zato sam se odlučila da radim sama.

Razgovor nakratko prekidamo, jer Tanja mora da izađe iz kamiona i proveri da se nije otkačila prikolica.

-Život na putu ne nudi samo usamljenost, već ume da bude fizički naporan za muškarce, a kamoli za žene – nastavlja Tanja.

-Naučila sam mnogo o održavanju kamiona. U hladnjači najčešće prevozim polutke i šunke iz Slovenije za Nemačku. Pravilo je da vozač utovari i istovari robu, ponekad čak i da je sortira. Izvežbala sam se da utovarim i istovarim oko 20 tona robe za manje od 45 minuta. Radi se mnogo, od 13 do 15 sati, imamo jednu skraćenu vikend pauzu i povremeno ne radimo po 48 sati.

PROČITAJTE VIŠE:

Tanji je najteže što se retko viđa sa najvoljenijima. Njena porodica: sin, dve ćerke i unuče, žive u Bavaništu.

-Na svakih osam nedelja odlazim da vidim svoje – kaže nam.

-Nisam pristalica da mladi voze kamione, jer treba da stvaraju porodicu. Nemoguće je imati pravi život kad si uvek na putu. Ukućani naviknu da žive bez vas. Vozači kamiona su uglavnom razvedeni. Žene ih najčešće ostavljaju zbog kamiona. Meni je mnogo lakše: da se udajem još jednom neću, a deci mogu da pomognem više nego da radim u pekari u Bavaništu. Ipak, u svakoj kamionskoj kabini, pa i mojoj, prolije se mnogo suza, zbog propuštenih rođendana, slava i drugih važnih datuma.

Za ovih pet godina Tanja je doživela mnogo različitih, pa i ne baš prijatnih situacija.

-Na poslovima u kojima dominiraju muškarci žene moraju mnogo više da se dokazuju – govori nam.

-Često na putu po Evropi srećem kolegnice koje takođe voze grdosije od oko 40 tona, teretnjake, kipere, cisterne. Ali, put, parking i odmorišta za kamione, nisu baš najbezbednija okruženja za nas. Nije svejedno prenoćiti na parkingu. Čim stanem da prespavam navlačim zavese, a imam i ponešto teško pokraj sebe. Tako je, kako je. Sama sam izabrala da kamion nedeljama bude moj dom.

Tanja je zadovoljna svojom platom, ali penziju planira da troši u Srbiji. Dok se žene vozači kamiona često suočavaju sa nekim poteškoćama od kojih su njihove muške kolege izuzete, nepravde nema kada je reč o plati. Vozači kamiona plaćaju se nepristrasno na osnovu provedenih sati za volanom, kilometraže i opterećenja.

-Vožnja kamiona više liči na životni stil nego na običan posao – kaže Tanja.

-Ovo nije vrsta posla gde ćete biti u kući na večeri svako veče. Ostajete napolju, vozite robu tamo-amo, nedeljama, a onda dobijete tek nekoliko slobodnih dana. Bez obzira na pol ili godine, vozači kamiona su drugarčine i paze jedni na druge. Voziti kamion podrazumeva veoma oštar način života, koji može da bude i ovakav i onakav, samo ne dosadan.

Porodica

-Imam troje dece i unuče – kaže Tanja.

-Moj sin Marko nije zainteresovan za vožnju, a ni starija ćerka Marija. Najmlađa Jelena voli automobile, vožnju je položila sa 17 godina.

Ko zna, možda krene mojim stopama, mada bih više volela da stvara svoju porodicu.

Ne stiže da bude turista

-Biti vozač znači da stalno putujete, ali da ne stižete da budete turista – kaže Tanja.

-Nije lako za jedan dan preći nekoliko hiljada kilometara. Za volanom ne može da se doživi ništa čega nema na auto-putu. Prolazim kroz mnogo lepih mesta, ali nemam vremena da parkiram kamion i odem u razgledanje.

POVEZANE TEME:

NAJSTARIJI KAMIONDŽIJA NA SVETU: Ima 90 godina, vozi po 12 sati dnevno, upravo produžio vozačku!

SRBI IMAJU NAJLEPŠE SVETINJE U AMERICI! Studenti snimili video u kome promovišu naše crkve i manastire u SAD! (VIDEO)

NAŠA KRISTINA JE NAJLEPŠA KUVARICA ČIKAGA: Njeni recepti su neodoljivi, a njen izgled obara s nogu! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Privatna arhiva, Novosti

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)