Connect with us

aktuelno

“TAMO DALEKO” ODJEKNULO IZ KARANTINA U ITALIJI: Pesma o patnji, strahotama rata i čežnji za zavičajem u borbi protiv koronavirusa (VIDEO)

Published

on

U čast njima, medicinskim radnicima, ali i našim građanima koje je zahvatio prvi talas pandemije u Srbiji, naši građani koji žive u Italiji pustili su srpsku patriotsku pesmu “Tamo daleko”

Italijani su nekoliko dana unazad brojnim primerima dokazali da njihov temperament i moral ne može da polomi jedan koronavirus, tako da se operska arija mogla čuti u Torinu, Napuljom su odzvanjale reči himne, a iz karantina u Sijeni pevale su se tradicionalne italijanske pesme.

Da su i Srbi u dijaspori nesalomivi, pokazali su u zemlji koja je doskoro važila za glavno žarište kovid19 u Evropi, u kojoj je do danas preminulo 2.987. ljudi. U čast njima, medicinskim radnicima, ali i našim građanima koje je zahvatio prvi talas pandemije u Srbiji, naši građani koji žive u Italiji pustili su srpsku patriotsku pesmu “Tamo daleko”.

Zvučnik na jednom balkonu ljudima u komšiluku signalizirao je da iznesu srpske trobojke.

Pesmu “Tamo daleko”, ličnu kartu srpskih vojnika koji su preživeli povlačenje preko Albanije i proboj solunskog fronta za freme Prvog svetskog rata, pevali su od 1917. svi saveznički vojnici na solunskom frontu na svojim jezicima, ali sa obaveznim stihom “Živela Srbija”, pisale su Novosti svojevremeno.

Ova nezvanična himna srpskog vojnika objedinila je čežnju za zavičajem, patnju, ratnu strahotu, ali i snagu naroda. Kompozitor pesme Đorđe Marinković, samouk amaterski muzičar rođen u kladovačkom selu Korbovu, napisao je tekst ove pesme na Krfu 1916. godine. Posle proboja Solunskog fronta, otišao je u Pariz, gde je ubrzo postao popularni kompozitor šansona i profesor citre. U Parizu 1922. godine, Marinkoviću, koji je nastupao i pod pseudonimom Žorž Mariel, zvanično su priznata autorska prava na pesmu “Tamo daleko”.

POZIV SA DRUSTVENIH MREZA: Aplauz za medicinsko osoblje, prve na udaru koronavirusa

Na društvenim mrežama pojedini građani su pozvali da se lanac solidarnosti sa medicinarima posle Italije, Španije, Hrvatske nastavi i Beogradu i drugim gradovima u unutrašnjosti.

“Svi koji se nađu na svojim terasama, balkonima, prozorima večeras u 20h neka zatapšu za naše medicinare.

Svake večeri u 20:00. Podelite ovo sa svojim prijateljima!

Večeras će ih možda biti malo, ali svako veče će biti više ljudi. Pokažimo podršku za one koji izlaze u prve redove za nas “, glasio je poziv našim građanima.

TEKST: Serbian Times FOTO:

Advertisement