Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 3 years ago

By Sanja Ilić

“TAMO DALEKO” ODJEKNULO IZ KARANTINA U ITALIJI: Pesma o patnji, strahotama rata i čežnji za zavičajem u borbi protiv koronavirusa (VIDEO)

U čast njima, medicinskim radnicima, ali i našim građanima koje je zahvatio prvi talas pandemije u Srbiji, naši građani koji žive u Italiji pustili su srpsku patriotsku pesmu “Tamo daleko”

Italijani su nekoliko dana unazad brojnim primerima dokazali da njihov temperament i moral ne može da polomi jedan koronavirus, tako da se operska arija mogla čuti u Torinu, Napuljom su odzvanjale reči himne, a iz karantina u Sijeni pevale su se tradicionalne italijanske pesme.

Da su i Srbi u dijaspori nesalomivi, pokazali su u zemlji koja je doskoro važila za glavno žarište kovid19 u Evropi, u kojoj je do danas preminulo 2.987. ljudi. U čast njima, medicinskim radnicima, ali i našim građanima koje je zahvatio prvi talas pandemije u Srbiji, naši građani koji žive u Italiji pustili su srpsku patriotsku pesmu “Tamo daleko”.

Zvučnik na jednom balkonu ljudima u komšiluku signalizirao je da iznesu srpske trobojke.

Pesmu “Tamo daleko”, ličnu kartu srpskih vojnika koji su preživeli povlačenje preko Albanije i proboj solunskog fronta za freme Prvog svetskog rata, pevali su od 1917. svi saveznički vojnici na solunskom frontu na svojim jezicima, ali sa obaveznim stihom “Živela Srbija”, pisale su Novosti svojevremeno.

Ova nezvanična himna srpskog vojnika objedinila je čežnju za zavičajem, patnju, ratnu strahotu, ali i snagu naroda. Kompozitor pesme Đorđe Marinković, samouk amaterski muzičar rođen u kladovačkom selu Korbovu, napisao je tekst ove pesme na Krfu 1916. godine. Posle proboja Solunskog fronta, otišao je u Pariz, gde je ubrzo postao popularni kompozitor šansona i profesor citre. U Parizu 1922. godine, Marinkoviću, koji je nastupao i pod pseudonimom Žorž Mariel, zvanično su priznata autorska prava na pesmu “Tamo daleko”.

POZIV SA DRUSTVENIH MREZA: Aplauz za medicinsko osoblje, prve na udaru koronavirusa

Na društvenim mrežama pojedini građani su pozvali da se lanac solidarnosti sa medicinarima posle Italije, Španije, Hrvatske nastavi i Beogradu i drugim gradovima u unutrašnjosti.

“Svi koji se nađu na svojim terasama, balkonima, prozorima večeras u 20h neka zatapšu za naše medicinare.

Svake večeri u 20:00. Podelite ovo sa svojim prijateljima!

Večeras će ih možda biti malo, ali svako veče će biti više ljudi. Pokažimo podršku za one koji izlaze u prve redove za nas “, glasio je poziv našim građanima.

TEKST: Serbian Times FOTO:

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!