Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph ENE
Humidity: 58%
Pressure: 29.97"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
61°F
61°F
59°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
81°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
68°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

TALAS NASILNIČKIH INCIDENATA SE ŠIRI BALKANOM: Đaci prave liste i prete plastičnim oružjem!

Dva incidenta nastala po ugledu na napad u školi na Vračaru dogodila su se u školma u Skoplju
Talas suludog nasilja koje se dešavalo u Srbiji proteklih dana prelio se i Makedoniju, pišu makedonski mediji.

Nakon događaja u protekla tri dana u Srbiji, tokom kojih je 13-godišnji učenik ubio osmoro đaka i čuvara škole, a sutradan je 21-godišnji mladić izvršio masakr u kom je ubijeno osam, a povređeno 14 osoba, Severna Makedonija počela je da beleži prve incidente.

Učenik jedne osnovne škole u Čairu prekjuče je u školu došao sa plastičnim pištoljem, koji je u jednom trenutku uperio u školske drugove, ali ga je naposletku predao. Makedonska policija potvrdila je da je došlo do incidenta.

U prostorijama osnovne škole u nasilju Čair u Skoplju policijski službenici su, u prisustvu roditelja, učiteljice, psiholog ai direktora škole obavili službeni razgovor sa maloletnikom – učenikom škole – po prethodnoj prijavi direktora škole da je izvadio plastični pištolj, igračku, i uperio ga u druge učenike, a zatim ga predao. Obavešten je dežurni javni tužilac za maloletnike – rečeno je iz policije.

To, nažalost, nije jedini incident koji se tog dana dogodio u školama u Severnoj Makedoniji.

U Srednjoj medicinskoj školi “Panče Karagojzov” na jednom od časova primećena je lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja. MUP je naveo da su četiri srednjoškolke objavile preteće sadržaje na društvenim mrežama.

5. maja 2023. godine policijski službenici u Skoplju obavili su službeni razgovor sa E. R. (18) i troje maloletnih lica starosti 17 godina. Svi su učenici srednje škole u Skopju, a reagovalo se po prijavi. Zaposleni u školi naveli su da su učenice na društvenoj mreži postavljale sadržaje u kojima se preti učeniku koji ide u istu školu i drugim osobama. Obavešten je javni tužilac i preduzimaju se mere za rasvetljavanje slučaja – rekli su iz makedonske policije.

U oba slučaja uključen je i Centar za socijalni rad.

Ministarstvo prosvete i nauje obavestilo je da je počelo konsultacije o kreiranju mera i dopuni postojećih mehanizama za otkrivanje i prevenciju vršnjačkog nasilja, promenu pristupa u radu sa decom asocijalnog ponašanja, radu sa njihoim porodicama i slično.

Ministar Jeton Šaćiri imao je sastanak sa akademskim profesorima i stručnjacima iz oblasti pedagogije, psihologije, sociologije, bezbednosnih nauka sa ciljem da, kako je rekao, razgovaraju o tome šta oni mogu da integrišu u obrazovni sistem Severne makedonije kako bi sprečili neželjene događaje koji su se dogodili u Srbiji.

Ministarstvo je ukazalo i na to da postoje imejl adrese na koje deca i roditelji mogu da prijave vršnjačko nasilje.

“ZAŠTO TO RADIŠ? PRESTANI!”: Sveštenik na sahrani devojčice (14) opisao njen otpor ubici, dala je vremena da se druga deca spasu! (FOTO)

HITNO HAPŠENJE U NIŠU: Policija privela maloletnika (17)koji je najavio da će biti ubijeno više od 30 ljudi! (FOTO)

“PUCAO SAM DA IH ZAPLAŠIM”: Masovni ubica iz Mladenovca priznao zločin!

Izvor: SD
Foto: MUP

YOU MAY LIKE