Chicago
52°
Light Rain with Thunder
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 17mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 2 years ago

By admin

TAKO JE GOVORIO MIKIS: Teodorakisov govor o bombardovanju Srbije 1999. je poslao poruku za sva vremena! (VIDEO)

Danas je u 96. godini preminuo Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih muzičara i kompozitora. Teodorakis je imao bogatu karijeru, a svet će ga pamtiti kao autora sirtakija, odnosno muzike za film ‘Grk Zorba’.

Osim po muzici, Mikis Teodorakis će u Srbiji ostati upamćen po snažnoj podršci koju je pružao našoj zemlji tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Jedan od čuvenih momenata jeste koncert na centralnom atinskom trgu Sintagma, kada je grčki kompozitor održao snažan govor i pozvao desetine hiljada ljudi da pevaju sa njim za Srbiju.

Govor Mikisa Teodorakisa u Atini 1999. godine prenosimo u celosti:

“Juče, u Vašingtonu, Ujedinjene nacije potpisale su smrtnu presudu. Potpisano je ubistvo međunarodnog prava. Juče je u Vašingtonu potpisan zakon džungle i pravo jačeg. Sjedinjene Države sada zajedno sa evropskim zemljama mogu sa sude, presuđuju i kažnjavaju svima koji misle i koji se ne uklapaju u njihove planove.

Nije preterano reći da navlačimo novu, toplu srednjovekovnu odeću i obuću, pamučne šalove i
rukavice. Novo ledeno doba dolazi.

Kad je bombardovanje počelo izjavio sam da su međunarodni zločini i ubistva koja pominju zapravo izgovori, da oni ne haju za razgovore i sporazumno nalaženje rešenja, već da im je glavni cilj da pretvore Jugoslaviju u sprženu zemlju, što će i učiniti ukoliko ne naiđu na otpor. Žele da pretvore Srbiju u pustoš, pustinju pepela i krvi, da bi je mogli pokazati narednim žrtvama i reći: ‘ Pogledajte šta će vam se desiti ako se ne pokorite.’

Mi, Grci, moramo biti ponosni jer smo jedini koji ujedinjeni i posvećeni kažemo ‘ne’ varvarizmu. Mi stojimo uz žrtve, našu srpsku braću, i želimo da naša pesma nadjača zavijanje sirena i zvižduk raketa. Beograde, danas pevamo za tebe!

Hajde da svi zajedno glasno pevamo da nas čuju. Mi smo uz vas! Budite Hrabri! Pravda je na vašoj strani, a pravda na kraju uvek pobedi.

Rekao bih da pevamo da nas Evropljani čuju, ali bojim se da je to gubljenje vremena. Vežina njih tamo je potpuno slepa i gluva.”

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!