Connect with us

Amerika

TAJNA PREPISKA OTKRILA: Hanter Bajden upoznao ukrajinskog ’biznismena’ sa ocem Džoom!

Published

on

Hanter Bajden upoznao je svog oca, tadašnjeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, sa izvršnim direktorom ukrajinske energetske kompanije, manje od godinu dana pre nego što je stariji Bajden izvršio pritisak na zvaničnike u Ukrajini da otpuste tužioca koji je istraživao kompaniju, navodi se u e-porukama do kojih je došao New York Post.

Sastanak se pominje u poruci zahvalnosti koju je Vadim Požarski, savetnik odbora Burisma, navodno poslao Hanteru Bajdenu 17. aprila 2015, otprilike godinu dana nakon što se Hanter pridružio odboru Burisma po prijavljenoj plati od do 50.000 dolara mesečno.

„Dragi Hanter, hvala ti što si me pozvao u Vašington i pružio mi priliku da upoznam tvog oca, kao i na vremenu provedenom zajedno. Bila mi je čast i zadovoljstvo “, navodi se u e-pošti.

Raniji imejl iz maja 2014. takođe pokazuje da je Požarski tražio od Hantera savet kako bi on (Bajden) mogao da „iskoristi svoj uticaj“ u ime kompanije.

Dokazi koji ruše tvrdnju Džoa Bajdena da „nikada nije razgovarao sa sinom o njegovim poslovima u inostranstvu“, nalaze se u velikoj bazi podataka prikupljenih sa laptop računara koji je odbačen u servisu u Bajdenovoj matičnoj državi Delaver u aprilu 2019. godine.

Među materijalima izvučenim iz računara nalaze se brojne seksualno eksplicitne slike i nisko-kvalitetan 12-minutni video koji izgleda prikazuje Hantera, koji je inače priznao da se bori sa problemima zavisnosti, kako puši krek tokom seksualnog čina sa neidentifikovanom ženom.

Osoba koja je ostavila vodom oštećen MacBook Pro na sevisu, nikada nije platila uslugu, niti je preuzela računarili hard disk na kojem se nalazio sadržaj kompjutera, navodi vlasnik servisa i dodaje kako je više puta pokušao da kontaktira klijenta.

Vlasnik nije mogao pozitivno da identifikuje osobu kao Hantera Bajdena, ali je rekao da je laptop imao nalepnicu Fondacije Bo Bajden, nazvanu po Hanterovom pokojnom bratu i bivšem državnom tužiocu iz Delavera.

Fotografije savezne države Delaver u koje je New York Post imao uvid pokazuju da je FBI zaplenio i računar i hard disk u decembru, nakon što je vlasnik servisa upozorio federalce na njihovo postojanje.

Međutim, pre nego što je predao opremu, vlasnik servisa je kako kaže, napravio kopiju hard diska i predao je advokatu bivšeg gradonačelnika Rudija Đulijanija, Robertu Kostelu.

Stiv Benon, bivši savetnik predsednika Trampa, obavestio je The Post o postojanju hard diska krajem septembra, a Đulijani je kasnije ovom mediju dostavio i njegovu kopiju.

Nepunih osam meseci nakon što je Požarski zahvalio Hanteru Bajdenu na upoznavanju njegovog oca, tadašnji potpredsednik je izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka da se otarase generalnog tužioca Viktora Šokina, preteći da će uskratiti američku garanciju za kredit u iznosu od milijardu dolara.

„Pogledao sam ih i rekao: Odlazim za šest sati. Ako tužilac ne bude otpušten, nećete dobiti novac “, neslavno se hvalio Bajden Savetu za spoljne odnose 2018. godine. „Pa, kučkin sine. Otpušten je. “

Šokin je rekao da je u vreme otkaza imao „konkretne planove“ za istragu Burisme koji su „uključivali ispitivanja i druge postupke istrage zločina nad svim članovima izvršnog odbora, uključujući Hantera Bajdena“.

Džo Bajden insistirao je na tome da SAD žele da Šokin bude uklonjen zbog korupcije.

Međutim, mejl od 12. maja 2014. godine, ubrzo nakon što se Hanter Bajden pridružio odboru Burisme, vidi se kako Požarski pokušava da natera Hantera da koristi svoj politički uticaj da pomogne kompaniji.

Poruka je imala naslov „hitno pitanje“, a poslata je i poslovnom partneru Hantera Bajdena, Devonu Arčeru, koji je u to vreme takođe sedeo u odboru Burisma.

„Hitno nam je potreban vaš savet o tome kako biste mogli da upotrebite svoj uticaj da biste preneli poruku / signal, itd. Da zaustavimo ono što smatramo politički motivisanim radnjama“, stoji u jednom on kasnijih mejlova.

Izvor: New York Post
Foto: Printscreen YouTube / ABC News, KUSI News

Advertisement