Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.86"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

“SVI SU REKLI DA JE NEMOGUĆA MISIJA”: Srbin iz Čikaga dobio spor protiv Fejsbuka, evo koliku odštetu su mu isplatili!

Iako su pre godinu i po dana, kada je više od milion korisnika Fejsbuka u američkoj državi Ilinois podnelo grupnu tužbu protiv kompanije, zbog kršenja Zakona o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa, mnogi su pomislili da su šanse građana da dobiju spor male i da će samo uludo izgubiti vreme, ispostavilo se da nije tako.

Naime, sud u linoisu je doneo pravosnažnu presudu po kojoj društvena mreža Fejsbuk, tačnije kompanija Meta, zbog prikupljanja i čuvanja biometrijskih podataka i fizičkih karakteristika korisnika bez njihovog pristanka, a putem tehnologije prepoznavanja lica, mora isplatiti korisnicima 650 miliona dolara.

Među 1,42 miliona korisnika koji su se pridružili tužbi je i Srbin iz ČČikaga S.D. koji rs javio redakciji Serbian Timesa i poslao nam fotografiju čeka na iznos od 397$ koji je juče dobio.

Smatrao sam da je red da Vama prvo javim, s obzirom da sam informaciju o tužbi saznao iz članka koji sam pročitao na Serbian Times (evo ga OVDE!), kaže naš čitalac i sagovornik.

CRNO NA BELO: Ček na 397$ koji je Fdejsbuk poslao našem čitaocu iz Čikaga na ime odštete

On dodaje da su mu mnogi rekli da je podnošenje tužbe uzaludan trud, ali on se nije dao pokolebati:

-Kazali su mi da se ne vredi bosti sa rogatim, u ovom slučaju Fejsbukom, ali ja sam bio tvrdoglav, smatrao sam da je pravda dostižna i da moraju da plate za ono što su uradili. Na svu sreću, tako je i bilo. Četristo dolara nisu neke velike pare, ali nisu ni za bacanje. Počastiću porodicu i prijatelje jednim lepim ručkom, proslavićemo pobedu, ističe S.D. za naš portal.

On je ipak insistirao da iz ovog teksta, ali i sa čeka, izbrišemo njegovo ime i broj čeka, jer se plaši da bi Fejsbuk mogao da mu se “revanšira”:

-Verovali ili ne, samo dva dana nakon što sam primio ček, stigla mi je opomena od Fejbuka zbog nekih mojih objava. Mislim da to nije slučajno, a ne bi me čudilo da počnu da se svete ljudima kojima su morali da isplate odštetu na ime tužbe, zaključuje on.

Koliko novca dobijate?

Ako ste i Vi među onima koji su podneli zahtev i priključili se tužbi do 23. novembar 2020, ovih dana očekujte da će Vam stići ček na adresu koju ste naveli u prijavi.

Ako ste uradili sve što treba pre isteka roka, trebalo bi da dobijete približno od 300 do 400 dolara po osobi iz fonda za poravnanje od 650 miliona dolara, navodi se na veb lokaciji za poravnanje.

U dokumentu pod naslovom „Nalog o konačnom odobrenju, advokatskim taksama i troškovima, i podsticajnim nagradama“ od 26. februara 2021. se navodi da je „to jedno od najvećih poravnanja ikada za povredu privatnosti, i da će svi koji su podneli zahtev dobiti najmanje 345 dolara.”

Slanje čekova je, prema onome što smo saznali, počelo 9. maja 2022. Na veb stranici se navodi da će biti potrebno oko dve nedelje da se završi slanje čekova i obrada elektronskih plaćanja.

Ne sećam se da li sam podneo zahtev. Kako da znam da li sam uključen?

Evo koga da pozovete da potvrdite ili dobijete pomoć:

Administrator: 1-844-799-2417

Edelson PC, advokat: 1-866-354-3015

Robbins Geller Rudman & Dovd LLP, advokat: 1-800-449-4900

Labaton Sucharov LLP, advokat: 1-888-219-6877

Fejsbuk porekao sve optužbe, ali pristao na nagodbu

Prema rečima advokata koji su podneli tužbe, „korisnici Fejsbuka u Ilinoisu tužili su Fejsbuk tvrdeći da njegova funkcija „Predlozi oznaka“ (Tag suggestions) i druge funkcije koje uključuju tehnologiju prepoznavanja lica krše Zakon o privatnosti za biometrijske informacije Ilinoisa.

Taj zakon, usvojen 2008, kaže da kompanijama nije dozvoljeno da prikupljaju, čuvaju ili daju “biometrijske podatke”, koji uključuju stvari poput skeniranja lica ili otiska prsta, bez prethodnog obaveštenja i dobijanja lične saglasnosti. Zakon takođe zahteva od kompanija da preciziraju kako će se informacije čuvati i kada će biti uništene.

U ovom slučaju se navodi da je Facebook prekršio Zakon koristeći tehnologiju prepoznavanja lica za kreiranje šablona lica koji se mogu koristiti za identifikaciju korisnika na fotografijama bez odgovarajućeg obaveštenja i saglasnosti.

Fejsbuk je na sudu poricao sve optužbe, ali je 2019. promenio svoju tehnologiju, zamenivši alat sa širim podešavanjem prepoznavanja lica, da bi 2021.godine objavio da je u potpunosti ugasio svoj softver za prepoznavanje lica.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Fejsbuk

YOU MAY LIKE