Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 2 years ago

By admin

SVETSKA ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU PRIRODE: Plavne šume Tise nestaju zarad profita drvne industrije!

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila je danas početak nove kampanje “Najskuplja stolica na svetu”, čiji je cilj da se javnosti u Srbiji ukaže na problem uništavanja prirodnih plavnih šuma u priobaljima reka u zemlji i regionu.

U fokusu kampanje je, kako je istaknuto, višedecenijsko uništavanje vojvodjanskih aluvijalnih šuma u slivu reke Tise za potrebe drvne industrije.

Umesto prirodnih plavnih šuma pretežno vrbe, crne i bele topole, na područjima uz reke sade se plantaže hibridnih topola, koje drvnoj industriji donose više gradje u kraćem periodu.

Zarad profita, već decenijama se žrtvuju prirodni ekosistemi, uništavaju staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, i slabi prirodna odbrana obala od poplava.

“Hibridne topole samo brojem stabala mogu da zamene prirodne topole i vrbe, ali njihov ekološki potencijal je krajnje sveden. One ne pružaju odgovarajuće uslove za opstanak brojnih vrsta, kao što su crna roda, smudj ili orao belorepan i po ukupnoj raznovrsnosti živog sveta daleko zaostaju za prirodnim plavnim šumama”, kazao je predstavnik WWF-a Goran Sekulić.

On je istakao da plavna područja pružaju niz ekosistemskih usluga koje direktno doprinose boljem životu ljudi.

“Tu mislimo na bogate prirodne resurse, ali i ublažavanje poplava, ublažavanje posledica klimatskih promena, potencijale za rekreaciju i razvoj turizma. Uništavanje prirodnih staništa u ritovima i priobalju naših reka greška je koju ćemo svi skupo platiti”, rekao je Sekulić.

Navedeno je da je centralni element kampanje kitnjasta drvena stolica s naglašenim figurativnim prikazima delova tela onih životinja koje su ugrožene zvog krčenja šuma.

Objašnjeno je da sredinom naslona i sedišta protiče krivudav tok reke Tise, a noge i rukohvati prikazuju posečene trupce autohtonih vrsta drveća.

Stolica je oglašena na društvenim mrežama sa ciljem da što veći broj ljudi odvede na internet stranicu www.najskupljastolicanasvetu.rs, gde se nalaze brojni podaci važni za razumevanje problema uništavanja prirodnih šuma i bioraznovrsnoti u rečnim područjima.

Kampanja se temelji na podacima iz teksta “Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma” novinarke Mine Delić, polaznice novinarske škole Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Saradnja sa CINS-om i ova kampanja deo su projekta “Da nam klima štima”, koji WWF u Srbiji sprovodi uz podršku Vlade Švedske.

Podrškom CINS-ovoj školi, WWF je podržao istraživačko novinarstvo u oblasti zaštite prirode i klimatskih promena.

Naglašeno je da su Plavne šume najugroženiji ekosistemi Evrope i da je njihov značaj za ublažavanje posledica globalnog zagrevanja velik, ali da je još važniji njihov potencijal da zaštite područje oko reke od plavljena ili zagadjenja vode.

Sertifikacijom šuma i primenom medjunarodnih standarda za odgovorno upravljanje šumama napravljen je otklon od prakse pretvaranja prirodnih šuma u hibridne plantaže, ali na terenu obnova vodoplavnih šuma, odnosno vraćanje prirodnih zajednica, ide veoma sporo. Tako se problem, ukazano je, ne rešava, već se posledice usložnjavaju i postaju nepopravljive.

Iz WWF-a su naveli da se zalažu za izmene zakonskog okvira kojima bi se unapredila i jasnije definisala zaštita ovih staništa i omogućila njihova efikasna obnova na području cele Srbije.

Ove izmene su neophodne i da bi Srbija uspela da ispuni obaveze koje je preuzela međunarodnim ugovorima, a koje sa novim globalnim politikama od ove godine postaju sve zahtevnije, navedeno je saopštenje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!